'Ouders moeten gebit kinderen beter poetsen'

Aantal gaatjes kan met preventieve aanpak halveren

De tandarts die zorgt dat ouders het gebit van hun kinderen zelf goed poetsen, ziet het aantal gaatjes met de helft halen.

Investeren in ouders zou nog wel eens effectiever kunnen zijn dan een zwaarder regime van tandartscontroles voor alle kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van tandarts Erik Vermaire, waarop hij later deze maand promoveert aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam.

Vermaire onderzocht de gebitten van 180 kinderen van 6 jaar oud. Een deel van deze groep kreeg een aanvullende preventieve behandeling met veel nadruk op goed poetsen door de ouders. Tot tien jaar kunnen de meeste kinderen dit nog niet zelf. Bij deze groep kreeg 1 op de 6 kinderen binnen 3 jaar een gaatje.

Bij de groep die uitsluitend de huidige halfjaarlijkse controle kreeg en jaarlijks twee extra fluoridebehandelingen, is dat 1 op de 3 kinderen. Zonder extra fluoridebehandelingen kreeg zelfs de helft binnen 3 jaar een gaatje.

Onderzoeken van de laatste jaren wijzen uit dat de vooruitgang van kindergebitten na decennia tot stilstand is gekomen. Sommige kaakchirurgen klagen over door frisdrank aangetaste gebitten.

Volgens Vermaire moeten tandartsen en mondhygiënisten minder vertrouwen op de standaard halfjaarlijkse controle en alerter zijn op het poetsgedrag van ouders. Hij wijst er ook op dat ouders bewust moeten worden gemaakt van hun eigen verantwoordelijkheid. Ouders denken nogal eens dat de controle door de tandarts genoeg is.

Vermaire ondervroeg ook de ouders van de kinderen en hoewel de meerderheid wel inziet dat extra poetsen zin heeft, gaf 1 op de 8 van de ondervraagden aan hier geen tijd in te willen steken.

Naast de bewuste en bezorgde ouder is er ook de volwassene die denkt dat een goed gebit genetisch bepaald is, of de ouder die het dagelijkse gevecht om het poetsen wil vermijden. In gewone contacten met ouders komt zoiets niet snel aan bod maar de tandarts die deze reden achterhaalt, kan daar beter op inspelen.

Vermaire becijfert dat de methode over een periode van drie jaar per kind 108 euro kost. Dat komt bovenop de 154 euro van de standaardaanpak, maar spaart vermoedelijk latere behandelingskosten uit. Als ouders gemotiveerd zijn geraakt om te poetsen, kunnen besparingen aanzienlijk zijn.

Poetsen op z'n Deens
De aanvullende, van oorsprong Deense methode die tandheelkundige Erik Vermaire onderzocht heet de Non-Operative Caries Treatment and Prevention-methode (NOCTP). Hierin kregen ouders extra instructie om het gebit van hun 6-jarig kind te poetsen. Als deze niet bleek aan te slaan, gingen ze opnieuw het gesprek aan en probeerden te achterhalen waarom het niet lukte. Als het nodig was vroegen ze ouders eerder terug te komen met hun kind.

Ging het wel goed, dan konden ouders langer wegblijven. Daarnaast is de routineuze algemene controle vervangen door een systeem waarin kinderen bij wie extra risico wordt vermoed, eerder op controle worden geroepen. Die flexibele afspraaktijden hangen niet alleen van ouders af, maar ook van het kindergebit zelf. Als bijvoorbeeld een blijvende kies langzaam doorbreekt en nog geen contact maakt met een buurman, is er ook extra risico op gaatjes. Dan kan het plannen van een snellere afspraak ook nuttig zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden