Ouders Máxima zijn er niet bij

Prinses neemt zelf de regie en verlost premier Rutte van een netelig probleem

Prinses Máxima heeft hoogstpersoonlijk de angel uit een voor haar zeer pijnlijke discussie gehaald. Haar vader Jorge Zorreguieta zal niet aanwezig zijn bij de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldde gisteravond dat dit besluit door Máxima zelf is genomen. Ook haar moeder zal de officiële plechtigheid niet bijwonen.

Met deze beslissing van de toekomstige koningin is premier Mark Rutte van een lastig probleem verlost. Vorig jaar oktober had hij de kwestie nog als een hete aardappel voor zich uitgeschoven: "Of Jorge Zorreguieta bij de inhuldiging aanwezig zal zijn is nu niet aan de orde", zei Rutte desgevraagd. "De dan zittende minister-president zal er te zijner tijd zeer zorgvuldig mee omgaan."

Zorreguieta, gisteren 85 jaar geworden, is omstreden vanwege zijn verleden als onderminister en minister van landbouw onder het bewind van de Argentijnse dictator Videla. Dat regime maakte zich schuldig aan martelingen, moorden en verdwijningen.

Het is onwaarschijnlijk dat Zorreguieta niet van deze gruwelijkheden op de hoogte was, hoewel hij dat zelf altijd heeft ontkend. Voor een deel van de Tweede Kamer was dat reden genoeg om te protesteren tegen zijn komst naar Nederland.

In 2001 laaiden de emoties hoog op toen Willem-Alexander en Máxima hun verloving aankondigden. Toenmalig premier Wim Kok stond voor het dilemma of Jorge Zorreguieta een jaar later bij hun huwelijk mocht zijn. Hij stuurde oud-minister Max van der Stoel in het geheim naar Argentinië voor overleg met de familie. De oplossing werd gevonden. Jorge Zorreguieta zou niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden, maar was wel welkom voor privébezoeken.

Het leek er aanvankelijk op dat deze 'lijn-Kok' ook zou gelden tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander. Maar tijdens de laatste verkiezingscampagne zei PvdA-leider Diederik Samsom over de aanwezigheid van Zorreguieta bij de plechtigheid: "Ik denk op dit moment dat dit zou moeten kunnen." Daarmee rakelde hij het gevoelige debat opnieuw op. Tegen Zorreguieta is begin deze maand nog een nieuwe aanklacht ingediend door nabestaanden van slachtoffers van het Videla-regime.

De Tweede Kamer vindt de beslissing van Máxima verstandig. Er zal ook opluchting zijn nu de heikele kwestie uit de wereld is. "Ik ben blij dat het op deze manier is opgelost en dat we niet in een eindeloze discussie belanden over wel of niet", zegt Samsom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden