Ouders: maak chatten door kinderlokker strafbaar

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Er zou een verbod moeten komen op het online voeren van seksueel getinte gesprekken door volwassenen met kinderen. Dat vindt 90 procent van bijna 1000 ouders die zijn ondervraagd in een onderzoek in opdracht van het NCRV-programma Altijd Wat en magazine J/M Ouders.

Het strafbaar stellen van online sekspraat met kinderen gaat verder dan de huidige mogelijkheden van politie en justitie om dit probleem aan te pakken. Sinds 2010 is het wel strafbaar om als volwassene online een ontmoeting voor te stellen met de bedoeling ontucht te plegen - daar staat maximaal twee jaar celstraf op. Maar enkel het praten over seks en je voordoen als kind is niet strafbaar.

Een grote meerderheid van de ouders (90 procent) vindt verder dat de politie zich op internet mag voordoen als kind, om zo de zogenoemde 'groomers' in de val te lokken. Volgens de wet mag dat nu alleen bij een concrete verdenking. Overigens vinden ouders dat zijzelf als eersten moeten toezien op online contacten tussen volwassenen en kinderen. Driekwart vindt de ouders hoofdverantwoordelijke, gevolgd door internetproviders (36 procent) en school (23 procent). Daarna komen politie en justitie (21 procent).

Veel ouders maken zich grote zorgen over de digitale kinderlokkerlij. Het is nog niet onderzocht hoeveel kinderen de afgelopen jaren hiervan het slachtoffer zijn geworden. Van de ondervraagde ouders lieten tientallen weten dat hun kinderen 'zeker zijn benaderd door een volwassene die zich valselijk voordeed als leeftijdsgenootje'. Dat komt neer op 2 procent. Een even grote groep kinderen is volgens hun ouders waarschijnlijk benaderd, maar de ouders weten dat niet zeker. Nederland telde in 2011 zo'n 2,3 miljoen kinderen van 6 tot en met 17 jaar, de onderzochte leeftijdscategorie. Dat zou volgens de onderzoekers kunnen betekenen dat mogelijk duizenden kinderen de voorbije jaren zijn benaderd door volwassenen, digitaal vermomd als kind. Justitie zegt in Altijd Wat dat aantal 'aannemelijk' te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden