Ouders laten zich niet leiden door Citoscore bij keuze basisschool

Opvoedexpert: Ik zou kijken of er in de klas nog gezongen wordt

De meeste ouders laten zich bij de keuze voor een basisschool niet leiden door de gemiddelde Citoscore. Ruim driekwart van de ouders met een kind op de basisschool vindt de mening van andere ouders belangrijker dan de resultaten op de eindtoets, blijkt uit een online enquête van onderzoeksbureau Centron in opdracht van scholenkeuze.nl.

Veel scholen vreesden de openbaarmaking van gemiddelde scores op de Cito-eindtoets en andere eindtoetsen. Afgelopen weekeinde werden die door 'RTL Nieuws' naar buiten gebracht. Zo'n ranglijst zou bijdragen aan een afrekencultuur en ouders een te eenzijdig beeld geven van de onderwijskwaliteit. Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs vond de openbaarmaking van de gegevens goed, maar waarschuwde ook dat 'kwaliteit van onderwijs meer is dan alleen de Citoscore'.

Uit de enquête onder ruim duizend ouders blijkt dat voor één op de acht ouders de Citoscore leidend is bij de schoolkeuze. Daarentegen zegt meer dan 80 procent op het moment van de keuze niet op de hoogte te zijn van de Citoprestaties van de school. De manier van lesgeven, de reputatie, en de weg van huis naar school wegen volgens ouders het zwaarste mee bij het zoeken naar een geschikte basisschool.

Dat kan wel wezen, maar door het publiceren van de Citolijstjes krijgen ouders wel de boodschap dat die scores van belang zijn en worden ze aangemoedigd prestaties te gaan vergelijken, zegt Justine Pardoen, hoofdredacteur van het online magazine 'Ouders Online'. Ze denkt dat de groep ouders die schoolscores vergelijkt steeds groter wordt nu het zo gemakkelijk is.

Ze vindt de houding van de basisscholen wat dat betreft heel dubbel. "De scholen die het goed doen, afficheren zich nu met de boodschap 'hoogste Citoscore van de stad', terwijl ze zich vorige maand misschien nog verzetten tegen openbaarmaking omdat de Citoscores geen graadmeter zouden zijn voor kwaliteit."

Voor ouders is dat heel verwarrend, zegt Pardoen, moeten ze die Citoscores nu wel of niet belangrijk vinden? "Ouders krijgen wel heel tegenstrijdige signalen. Als ze zich niet bezighouden met hoe de school van hun kinderen scoort, zijn ze niet betrokken, en als ze wél op zoek gaan naar de best presterende school dan krijgen ze op hun kop omdat ze te ambitieus zijn."

Daarbij komt dat het heel moeilijk is om niet op dergelijke cijfers en scores af te gaan, zegt ze. "Het voortgezet onderwijs hecht veel waarde aan de uitslag van de Citotoets, dan is het niet gek dat ouders gaan kijken waar hun kind de beste kansen lijkt te hebben. Ouders willen toch het beste voor hun kind."

Pardoen adviseert ouders om bij de keuze voor een basisschool Citoscores te negeren en vooral op hun gevoel af te gaan. "Ik zou kijken of er nog gezongen wordt. En als de directeur bij de inschrijving zegt 'wij hebben goeie Citoscores', dan zou ik denken: hier moet ik niet zijn."

Bepaling schoolkeuze door de ouders

Manier van lesgeven : 58%

Afstand tot huis

Extra begeleiding voor achterstandsleerlingen : 42 procent

Vriendjes op dezelfde school: 31 %

Aanbevelingen van andere ouders

Naschoolse opvang 17 %

Religieuze achtergrond van de school: 14 %

bron: Centron/scholenkeuze.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden