Ouders bundelen krachten voor meer gemengde scholen

door Ingrid Weel

Zwarte scholen moeten weer gemengd worden. Dat wil de nieuwe landelijke Stichting Kleurrijke Scholen, en daarom gaat zij ouders in het hele land helpen die zich hiervoor inzetten.

De afgelopen jaren zijn er een veertigtal initiatieven geweest van ouders om een zwarte basisschool gemengd te maken. Soms ging dat goed, met als bekendste voorbeeld ’De Vierambacht’ in Rotterdam, een zwarte buurtschool waar tot 2001 twintig jaar lang geen blanke leerling was ingeschreven, en die nu gemengd is. Iets vaker gaat het té goed, waardoor de school in een paar jaar helemaal verwit. Maar meestal lukt het helemaal niet.

Ouders lopen vaak tegen dezelfde obstakels aan: een gemeente die ze niet ondersteunt bij hun acties door steeds te verwijzen naar de vrijheid van schoolkeuze, een schoolbestuur die de puf niet heeft om mee te werken, en onbegrip of zelfs angst bij andere ouders die moeilijk zijn te overtuigen van de voordelen.

Dit merkte ook Lonneke Sondorp toen ze haar zoontje bij een zwarte school in Amersfoort inschreef en probeerde andere witte ouders hetzelfde te laten doen. „Mensen zijn ten onrechte bang dat hun kind een taalachterstand oploopt, dat ze geen vriendjes krijgen of dat de leraar geen aandacht aan hun kind geeft omdat die het ’toch goed doet’. De weerstand die een zwarte school bij witte ouders oproept is groot.”

Sondorp wil niet alleen in Amersfoort, maar in het hele land ouders aansporen om ook eens aan een zwarte school te denken als zij op zoek gaan naar een goede basisschool. Ze zocht contact met ouders in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht die hetzelfde ambiëren, en richtte met hen deze maand ’Kleurrijke Scholen’ op. De stichting leert ouders hoe ze zelf invloed kunnen hebben op het schoolbeleid. Daarnaast wil ze uitwisselingsbijeenkomsten organiseren en helpen lobbyen bij gemeenten en schoolbesturen. Directeur Sondorp presenteert vandaag haar stichting in Den Haag voor de Tweede Kamercommissie Onderwijs. „Ik hoop dat onze kinderen later onbevooroordeeld naar anderen kijken. Dat begint door samen naar school te gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden