Ouders blij met seksuele voorlichting op basisschool

Thuis beginnen ze niet snel over bloemetjes en bijtjes

Veel ouders vinden het fijn als de basisschool hun kinderen seksuele voorlichting geeft, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers WPF onder 1591 vaders en moeders. Leerkrachten zijn soms bang dat ouders zich tegen dergelijke lessen zullen verzetten. Maar in de praktijk valt die weerstand volgens de onderzoekers wel mee.

Al hebben ouders wel een duidelijke voorkeur voor het type onderwerpen dat op school aan bod moet komen. Ze vinden het uitstekend als de leerkracht kinderen leert dat 'anderen je niet mogen aanraken als je dat niet wilt'. Ruim driekwart van de ouders praat hierover thuis ook met hun kind tussen de 4 en 8 jaar.

Maar over onderwerpen die ouders associëren met volwassen seksualiteit - bijvoorbeeld verliefdheid, homoseksualiteit en plezier in seks - praten ouders van jonge kinderen thuis veel minder. Op scholen hoeft hun kroost hierover ook niet per se te worden geïnformeerd. Rond de vijftien procent van de vaders en moeders vindt het slecht als kinderen tussen 4 en 8 jaar van de leerkracht horen hoe kinderen in de buik komen en dat je verliefd kunt worden op mannen én vrouwen. Een vergelijkbare groep is erop tegen dat kinderen van 8 tot 12 jaar op school leren dat seks ook leuk kan zijn.

In de seksuele opvoeding leggen ouders in de regel meer nadruk op 'grenzen' dan op 'wensen', concludeert Ineke van der Vlugt, programmacoördinator seksuele ontwikkeling en opvoeding bij het kenniscentrum. Dat geldt ook voor doorsnee Nederlandse ouders, die als redelijk openhartig te typeren zijn. Hoewel de meeste ouders kindervragen over seks doorgaans eerlijk beantwoorden, beginnen vaders en moeders uit zichzelf niet vaak een gesprekje over seksualiteit. Van der Vlugt signaleert een soort 'verlegenheid' met het onderwerp, en een 'gebrek aan kennis' over de seksuele ontwikkeling van kinderen.

Ook daarom vinden ouders het prettig als de basisschool een deel van de seksuele opvoeding van hen overneemt, vermoedt Van der Vlugt.

Dat zijn scholen nu verplicht: sinds 1 december is kerndoel 38 van kracht. Daarin staat dat kinderen moeten leren respectvol om te gaan met seksualiteit en (seksuele) diversiteit. Naar schatting dertig procent van de basisscholen gebruikt inmiddels het lespakket 'Relaties en Seksualiteit' van Rutgers WPF.

DE VERDIEPING 8|9

'Ouders, vertel dat seks ook léuk is'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden