Ouders bezorgd over iPad-onderwijs

Leerlingen van de Master Steve JobsSchool in Sneek aan het werk op hun tablet tijdens de eerste schooldag. Beeld ANP
Leerlingen van de Master Steve JobsSchool in Sneek aan het werk op hun tablet tijdens de eerste schooldag.Beeld ANP

Het is maar de vraag of de 4-jarige dochter van opiniepeiler Maurice de Hond zelf wel iPad-onderwijs krijgt. De directie van haar school, de 1e Amstelveense Montessorischool, wil de tablets graag dit najaar invoeren, maar enkele ouders hebben bezwaar tegen deze onderwijsvernieuwing. Zij willen vooralsnog niet instemmen met een ouderbijdrage, die nodig is voor de aanschaf van iPads voor alle leerlingen.

Marijke de Vries

Maurice de Hond is bedenker van de Steve Jobsscholen, waarvan de eerste onlangs hun deuren openden. Ook richtte hij de stichting Onderwijs voor een nieuwe tijd (O4NT) op, die scholen ondersteunt bij het invoeren van iPad-onderwijs. Hij zit onder meer in de stuurgroep van de Amstelveense basisschool die zich bezighoudt met de invoering van de iPad. De school wil in oktober in de onderbouw beginnen met iPad-onderwijs.

Maar lang niet alle ouders zitten daarop te wachten, zegt Annette de Geus, ouder en lid van de medezeggenschapsraad (MR) van de school. "Wij hebben nog helemaal geen concreet plan gezien over de onderwijsvernieuwingen die de directie wil doorvoeren", zegt De Geus. "Maar ze willen wel dat wij instemmen met de aanschaf van peperdure apparaten." Ze is blij dat de stemming over de ouderbijdrage van zo'n tien euro per maand, die vanavond op de agenda van de MR stond, op het laatste moment is geschrapt.

Volgens De Geus ontbreekt een gedegen onderwijskundige visie. "Hoe gaan ze de iPad gebruiken in de les en leidt dat tot beter onderwijs?" Tijdens een ouderavond half juni werden volgens haar 'vage plannen' gepresenteerd onder de naam 'Montessori voor een nieuwe tijd' (M4NT). "Mannen in pakken lieten wat filmpjes zien en wat spelletjes die je op de iPad kunt doen. Dat is toch geen gedegen onderbouwing van hoe je onderwijs geeft?"

Geen openheid
De Geus krijgt de indruk dat het schoolbestuur de MR probeert te passeren en de tablets snel wil invoeren. Zelf is ze docent in het voortgezet onderwijs. "Daar heb ik de mislukking van het nieuwe leren meegemaakt. Daarom ben ik kritisch: ik wil een onderbouwd plan over Montessori- en iPad-onderwijs. Een powerpointpresentatie met holle frasen als 'vernieuwen doe je door te doen', stelt mij niet gerust."

Dat de schoolleiding intussen verklaart 'geen Steve Jobsschool' te worden, doet dat evenmin. "Ze zeggen niet wat ze dan wel van plan zijn. Wij weten niet naar welke school we onze kinderen straks brengen."

'Geen nieuw onderwijsconcept'
Volgens Frans Cornet, bestuursvoorzitter van scholengroep Amstelwijs waartoe de 1e Amstelveense Montessorischool behoort, is maar een klein groepje ouders tegen de invoering van iPads.

Hij spreekt sussende woorden. "We worden geen Steve Jobsschool en we voeren ook geen nieuw onderwijsconcept in. We gaan het Montessori-onderwijs niet loslaten, maar we gaan de iPad inzetten als hulpmiddel in het onderwijs. De stichting van Maurice de Hond levert hiervoor inspiratie." Deze week krijgen ouders een nieuwsbrief waarin ze worden bijgepraat, zegt Cornet. "Verder zou ik tegen bezorgde ouders willen zeggen: wacht nou eerst eens af."

Opiniepeiler en vader Maurice de Hond wacht 'de formele besluitvorming' op de basisschool rustig af, laat hij weten. Volgens hem is er 'breed overleg' gevoerd en zijn er veel ouders die heel graag willen dat op de school iPad-onderwijs wordt ingevoerd. En verder "moeten ouders dát doen wat zij denken dat verstandig is voor hun kind".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden