Ouders bestraft wegens kind op soort Iederwijsschool

Ouders die hun kind naar een Iederwijsachtige school in Soest sturen, ontduiken de leerplicht. De rechter heeft twee van hen daarom een voorwaardelijke boete opgelegd.

Twee vaders uit Soest zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van honderd euro. Zij sturen hun kinderen naar De Ruimte, een school voor ’democratisch’ onderwijs. Kinderen tot achttien jaar mogen op deze school zelf hun dagindeling bepalen en hoeven pas iets te leren als ze zelf aangeven dat ze dat willen. De Ruimte was ooit een Iederwijsschool, maar vaart sinds 2005 een eigen koers.

Het onderwijs van De Ruimte is ver onder de maat, vindt de onderwijsinspectie. De school wordt echter niet door de overheid betaald en kan dus ook niet door de overheid worden gesloten. Maar volgens de inspectie is de kwaliteit van het onderwijs zó beroerd dat de school geen ’school in de zin van de leerplichtwet’ is. Dat betekent dat leerlingen van De Ruimte in feite de leerplicht ontduiken.

De gemeente Soest heeft daarom tegen de ouders van alle leerlingen proces-verbaal opgemaakt. Twee vaders meldden zich vervolgens vrijwillig voor een proefproces. In dat proces deed het kantongerecht in Utrecht gisteren uitspraak.

De ouders beriepen zich vooral op de vrijheid van onderwijs, vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. Op grond daarvan heeft iedereen het recht een school op te richten die spoort met zijn eigen levensovertuigingen, betoogden zij.

Dat klopt, oordeelde de rechter. Maar overheidstoezicht is een „door de grondwet toegestane inbreuk op de vrijheid van onderwijs”, stelde zij. Dat toezicht is nodig om te garanderen dat kinderen onderwijs krijgen van goede kwaliteit. „De ouders zullen enige bemoeienis van de staat moeten accepteren in het belang van hun kind.”

Om de boete te ontlopen, moeten de bestrafte ouders hun kinderen nu naar een school sturen waarmee ze wel aan de eisen van de leerplicht voldoen. Als ze in hoger beroep gaan, wordt die straf echter opgeschort.

De Ruimte was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Maar volgens Peggy Lesquiller, de advocaat van de ouders, is er alle reden voor een hoger beroep. „Dit is een verreikend vonnis”, zegt zij, „met consequenties voor alle scholen die een andere onderwijsfilosofie hebben dan de staat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden