Ouders als leveranciers van ondergrondse puberfeestjes

In het café staan 16- en 17-jarigen straks droog, maar in de huiskamer blijven ze drinken. Ouders gaan een gedoogbeleid voeren, verwachten experts. Ze vinden het te lastig om kinderen van deze leeftijd na 1 januari een alcoholverbod op te leggen. Bestaande afspraken - niet meer dan drie biertjes per avond - blijven gehandhaafd. "Ouders gaan thuis schenken", voorspelt opvoedkundige Marina van der Wal.

Nee zeggen vinden veel opvoeders moeilijk, helemaal tegen kinderen die al gewend zijn aan 'ja'. "Ze willen vriendjes van hun kinderen zijn. Voor pubers is alcohol superinteressant; zij gaan elk weekend de discussie aan. Onder die sociale druk bezwijken ouders", aldus Van der Wal. Sommige ouders worden alcoholleveranciers van ondergrondse puberfeestjes.

"Het duurt minstens drie jaar voordat de nieuwe leeftijdsnorm geaccepteerd is", verwacht Pel van Hattum van GGD Hollands Midden. Hij is ook betrokken bij Platform Kocon, een Katwijkse stichting voor verslavingszorg en -preventie. "Wij geven de leeftijdsgrens van 18 jaar aan alle ouders mee. Maar de acceptatie daarvan is een langdurig proces. En een biertje thuis is niet verboden. We hebben in Nederland sowieso een drinkcultuur."

Ook verslavingsdeskundige Rob Bovens van het Trimbosinstituut verwacht dat veel ouders van 16- tot 18-jarigen straks "niet anders zullen opereren dan nu". Het zou kunnen dat kinderen thuis zelfs méér gaan drinken na 1 januari, omdat het elders niet meer mag. "Ouders in grotere gezinnen moeten zich dan wel gaan afvragen: wat straal je daarmee uit naar de jongere kinderen?"

Uit onderzoek van het Trimbosinstituut blijkt dat 80 procent van de ouders voorstander is van de nieuwe minimumleeftijd van 18 jaar voor alcohol. Maar dat betekent nog niet dat ze die thuis ook gaan invoeren, zegt Van der Wal, die zich voor haar boekje 'Puberwaaier Alcohol' in het onderwerp verdiepte. "Zij leggen de verantwoordelijkheid buiten zichzelf, ze vinden dat de school, de supermarkt, de horeca en de politie de alcoholnorm maar moeten handhaven."

Van der Wal verwacht een trend: pubers gaan bij een vriend thuis indrinken en daarna "onder invloed aan de sinas in de kroeg". Ouders die tegen dat indrinken zijn, moeten de alcoholschenkende vader en moeder van het bewuste vriendje daarop aanspreken. "Dat gaat niet leuk worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden