Ouderenzorg in de rode cijfers (maar extra geld is onderweg)

Bewoners van een verzorgingshuis drinken ter verkoeling een smoothie. Wegens het warme weer is voor een groot deel van Nederland het Nationaal Hitteplan ingegaan.  Beeld ANP
Bewoners van een verzorgingshuis drinken ter verkoeling een smoothie. Wegens het warme weer is voor een groot deel van Nederland het Nationaal Hitteplan ingegaan.Beeld ANP

Bijna 40 procent van de verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorgorganisaties leed vorig jaar verlies. In 2015 schreef nog een kwart rode cijfers. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van vierhonderd zorginstellingen door Intrakoop, een bedrijf dat zorg inkoopt bij instellingen.

Rianne Oosterom

Gezamenlijk leed de sector een verlies van 39 miljoen, tegen een winst van 123 miljoen het jaar ervoor. Het verschil is voor een deel te verklaren door gestegen personeelskosten. Nieuwe cao-afspraken gingen zorginstellingen niet in de koude kleren zitten. Er is daarbij een groot tekort aan verpleegkundigen, die daardoor meer geld kunnen vragen.

Ook blijkt uit de analyse van Intrakoop dat de investeringen door zorgorganisaties voor het vijfde jaar op rij zijn gedaald, met 10 procent vorig jaar. Volgens de onderzoekers is dit een zorgelijke ontwikkeling. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is volgens Intrakoop verdubbeld tot bijna 4.000 plekken.

Omdat ouderen steeds langer thuiswonen – dat is kabinetsbeleid – komen ze met zwaardere problemen binnen bij zorgorganisaties. Om deze ouderen te helpen, is hoger opgeleid personeel nodig dan nu vaak werkt bij verpleeg- en verzorgingstehuizen en in de wijkverpleging. Maar juist aan hbo-verpleegkundigen is een groot tekort.

Pact

Vorige week sloten werkgevers, bonden en het kabinet daarom het ‘werkpact ouderenzorg’ om het tekort af te wenden. Ze beloofden dat ‘de rode loper wordt uitgerold voor elke professional’. Om meer personeel aan te trekken, zegde het demissionaire kabinet voor verpleeghuizen al fors extra geld toe. Er komt jaarlijks 335 miljoen bij, liet staatssecretaris Martin van Rijn begin deze maand weten.

Dat komt bovenop de 100 miljoen die al was beloofd. Met het extra geld kunnen de verpleeghuizen meteen op zoek naar zevenduizend extra verpleegkundigen en verzorgenden (fulltime), voor uitbreiding van hun vaste bezetting. Op lange termijn kunnen ze nog meer geld verwachten, omdat het kabinet heeft laten doorrekenen hoeveel geld erbij moet: 2,1 miljard euro extra per jaar.

Dat bedrag is deel van de formatieonderhandelingen. Het tekort van 39 miljoen kan met het toegezegde geld voor verpleeghuizen in gemakkelijk weggewerkt worden. Daarnaast zal 2017 het jaar worden waarin voor het eerst sinds vijf jaar de investeringen allesbehalve dalen.

Lees ook: Werkpact ouderenzorg: mooi, maar kwetsbaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden