Ouderensoos en judo onder één dak

Den Haag bedenkt het 'buurthuis van de toekomst': bewoners bepalen wat ze willen en organiseren dat zelf

Veertien oudere dames zijn aan het linedansen. De ene is zeer geconcentreerd, ze telt haar stappen en let erop dat haar bewegingen niet uit de maat vallen. De andere zwiert, bijna op haar eigen ritme. Een dame met rood haar ergert zich juist, telkens als ze een misstap maakt. Een andere vrouw lacht en zingt met de countryliedjes mee.

Na elk lied is te merken waar deze Nederlandse, Indische en Indonesische vrouwen elke week voor naar het buurthuis in de Haagse wijk Morgenstond komen: de lol. Ze voelen zich vrij, ondanks dat er deze woensdagmiddag 'hoog bezoek' is van wethouder Karsten Klein (CDA, welzijn).

Zo vrolijk als ze nu zijn, zo baalden ze toen ze vorig jaar hoorden dat hun 'eigen' buurthuisje in de Fluitenbergstraat even verderop dicht moest. Daar hadden ze een gymzaal en was het allemaal veel ruimer dan in het 'centrumpje' aan het Eerste Eeldepad.

"Op de welzijnssector moest een kwart worden bezuinigd. Ik moest kiezen tussen korten op mensen of op stenen. Ik koos voor het laatste, daarom moesten 22 buurthuizen door heel Den Haag dicht", vertelt Klein. Hij herinnert zich nog dat hij in de Fluitenbergstraat aan deze dansende dames moest uitleggen waarom hun 'cluppie' dicht moest. "Ik werd zowat met pek en veren weggejaagd."

Toen Klein het aantal buurthuizen in kaart bracht en zag dat er ook nog sportkantines zijn die niet optimaal werden gebruikt, bedacht hij het predicaat 'buurthuis van de toekomst'. Samengevat zijn dat buurthuizen waar verschillende 'diensten' bij elkaar zijn gebracht. De sportkantine bijvoorbeeld waar ook een ouderensoos wordt gehouden op tijden dat er niet wordt gevoetbald. Zoals in de welgestelde Vogelwijk. Daar was geen ouderensociëteit. Toen is er gepraat met voetbalclub Quick. Daar komen nu ook ouderen samen leuke dingen doen, "want ook welgestelde ouderen kunnen eenzaam zijn", zegt de stadsbestuurder.

"Hier in het wijkcentrum Morgenstond houdt sinds deze week ook het wijkberaad kantoor. Er is linedancen met de oudere dames, maar ook judo en taekwondo. Jongeren houden hier ook activiteiten", vertelt Corrie Muller die samen met haar man het wijkcentrum vrijwillig beheert. Dat is wat de wethouder wil: "Mensen die in hun buurt, in hun centrum zelf bepalen wat ze willen en dat ook organiseren. Dat is mede-eigenaarschap. We geven ze niet de verantwoordelijkheid, maar laten ze de verantwoordelijkheid. Dat scheelt enorm in de kosten, want vrijwilligers kunnen die activiteiten net zo goed ontplooien als betaalde professionele krachten", zegt Klein. "Het geld dat overblijft, kunnen we besteden aan bijvoorbeeld renovatie van het wijkcentrum, of een lift naar de kantine op de eerste etage van een sportclub. Dat betalen wij, de rest doen de mensen zelf."

De linedansende vrouwen zijn klaar met hun les. "Ach, wat is het toch heerlijk hier. Leuke les, even bijkletsen en genieten. Jammer dat het gesloten buurthuis nog steeds leegstaat. Maar hier is het ook goed toeven, hoor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden