Ouderenfonds wil aandacht voor pesten onder ouderen

Polsbandjes met daarop de tekst 'you are good'. Met het siliconen bandje laat de drager zien tegen pesten te zijn Beeld anp
Polsbandjes met daarop de tekst 'you are good'. Met het siliconen bandje laat de drager zien tegen pesten te zijnBeeld anp

Personeel in verzorgings- en verpleeghuizen moet zich veel meer bewust worden van het feit dat ouderen onder elkaar flink kunnen pesten. Het Nationaal Ouderenfonds vraagt vrijdag 19 april, op de Nationale Dag tegen het Pesten, aandacht voor het sluimerende probleem. Met een training voor personeel en theatervoorstelling voor ouderen moet het treiteren onder ouderen beter worden herkend.

Dat stelde de woordvoerster van het Nationaal Ouderenfonds woensdag. Zij wijst op een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen waaruit zou blijken dat één op de vijf ouderen in verzorging- en verpleeghuizen wordt getreiterd. Het verzorgend personeel geeft zelfs aan dat 40 procent van de ouderen wordt gepest. Als de training slaagt, wil het fonds die aan meer centra aanbieden.

Voor het ouderenfonds was het pesten eerder al reden een pestprotocol op te stellen. Daarnaast werd ook geconstateerd dat er geen antipestprogramma's voor woonzorgcentra beschikbaar zijn. Een training die door deskundigen is ontwikkeld, moet nu uitkomst bieden. Binnenkort begint een proef in zes woon-zorgcentra. Als die aanslaat, wil het fonds de cursus aan meer centra aanbieden.

Doel is het vergroten van de bewustwording waar het gaat om wellevendheid, ofwel fatsoen. Personeelsleden krijgen geleerd hoe ze er in de praktijk mee moeten omgaan en hoe ze het probleem ook daadwerkelijk kunnen aanpakken. De training is in principe voor iedere medewerker in de woon-zorgcentra, omdat iedereen het pesten kan herkennen.

Het pesten onder ouderen is te herkennen doordat de een de ander buitensluit. Ze houden plekken bezet, negeren elkaar, maken negatieve opmerkingen of blokkeren elkaars weg met bijvoorbeeld de rollator. Vaak durven ouderen niet te zeggen dat ze worden gepest. Daardoor trekken slachtoffers zich vaak terug op zichzelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden