Ouderenbonden willen verbod op bouw eengezinswoningen

'Bouw voor ouderen, zodat die thuis kunnen blijven wonen'

Er zou een verbod moeten komen op het bouwen van eengezinswoningen. In plaats daarvan moeten er huizen komen die (ook) geschikt zijn voor ouderen. Die kunnen dan langer zelfstandig wonen. Precies wat ze zelf graag willen en het is nog veel goedkoper ook.

Dat zegt de koepel van ouderenbonden CSO in een reactie op het advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ). Die vindt dat mensen vanaf hun zestigste geld apart moeten leggen om de zorg voor de 'niet-redzame ouderen' betaalbaar te houden.

Prima, dat ouderen zelf de regie houden over hun leven en hun eigen plannen maken, stelt de CSO, maar alles op de eigen verantwoordelijkheid van burgers schuiven is te kort door de bocht.

Het grootste minpunt aan het RVZ-advies noemt de CSO de miskenning van het grote tekort aan de zogeheten levensloopgeschikte woningen, die ouderen uit de verpleeg- en verzorgingshuizen houden. Beleidsmedewerkster Anneke van der Vlist: "Ouderen zeggen zelf nadrukkelijk: zorg voor goede woningen, dan blijven we thuis wonen. Er zijn veel Vinex-wijken met eengezinswoningen uit de grond gestampt, maar er is onvoldoende aandacht voor toegankelijke huizen. Er is nu al een tekort aan dit soort woningen, en dat loopt op met 40.000 per jaar."

De bal ligt wat dat betreft bij woningcorporaties en projectontwikkelaars, maar die moeten toch echt worden aangestuurd worden vanuit politiek Den Haag, en daar wordt ouderenhuisvesting niet voortvarend opgepakt, vindt de CSO. Van der Vlist: "Zeker in tijden dat er weinig gebouwd wordt, moet je investeren in levensloopgeschikte woningen. Eigenlijk moet er een verbod komen op eengezinswoningen."

Verder is het volgens Van der Vlist op je zestigste moeilijk te overzien hoe je latere levensfase zal verlopen. "Het is niet echt voorspelbaar hoe je ouder wordt en wat dat gaat kosten", legt ze uit. "De een gaat acuut dood, de ander wordt dement en heeft langdurige zorg nodig. En wanneer je twee of drie keer per dag zorg nodig hebt à 40 euro per uur, is dat duurder dan de kosten voor een rollator."

Als laatste kritiekpunt noemt Van der Vlist de tweedeling die dreigt als de 'redzame ouderen' straks de zorg financieel draaiende moeten houden.

"De ouderenzorg is daarmee niet langer een icoon van onze beschaving, maar wordt armenzorg. En tel je bij redzaam ook mee of iemand kinderen heeft? Daar gaan dan heel veel mensen onder vallen."

Bovendien, de vanzelfsprekendheid waarmee ervan uit wordt gegaan dat bijvoorbeeld kinderen altijd kunnen bijspringen, vindt Van der Vlist niet realistisch. "Het reservoir aan mantelzorg is eindig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden