Ouderenbonden niet blij met de komst van 50Plus

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

De voorzitters van een vijftal ouderenbonden hebben geen hoge pet op van de politieke partij 50Plus. Ze zijn allesbehalve gelukkig met de twee-deling die sinds de komst van de partij is ontstaan tussen jongeren en ouderen. De ouderenpartij hoeft daarom niet te rekenen op de stemmen van de voorzitters van de ouderenbonden.

"Elke discussie over jong en oud ondergraaft de solidariteit waar wij voor staan", stelt Wim van Minnen, directeur van CSO, de koepel van ouderenorganisaties. "Want het gaat ons niet om verschillen tussen generaties, het gaat over verschillen binnen de samenleving: kansrijk of kansarm, hulpbehoevend of gezond, en vooral arm of rijk."

Door een partij specifiek voor ouderen op te richten, ontstaat bijna vanzelf een generatieconflict, menen de bonden PCOB, Unie KBO, NVOG en NOOM, met samen meer dan een half miljoen leden. "Ik heb het niet op partijen die opkomen voor één groep. Ook een boerenpartij vind ik niets. In de politiek moet je opkomen voor iedereen", zegt Rienk van Splunder, voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderenbond.

"De afgelopen maanden met de komst van 50Plus in de Kamer en media hadden wij echt het gevoel dat we tegen elkaar werden opgezet", vervolgt Van Splunder. Als voorbeeld noemt hij een Kamerdebat over pensioenen eerder deze maand. De zaal zat bomvol senioren die meerdere malen van zich lieten horen; in negatieve zin bijvoorbeeld bij de inbreng van D66, dat ook wil dat jongeren een pensioengarantie houden, en enthousiast bij de woorden van 50Plus-Kamerlid Henk Krol.

"Daar zijn wij helemaal niet blij mee. Ik kreeg het idee dat het was geënsceneerd. Wij zouden meer respect voor de inbreng van alle Kamerleden willen zien", aldus Van Splunder. Van Minnen: "Het beeld is dat de 50Plus partij botweg voor het ouderenbelang gaat. Daarmee willen wij niet geafficheerd worden."

De ouderenorganisaties proberen dan ook vooral via de gevestigde partijen, en dan met name CDA, PvdA en SP, de aandacht op de belangen van ouderen te krijgen. Morgen staat ook een afspraak met 50Plus-voorman Krol op de agenda. Van Minnen: "Over veel dingen zijn we het uiteraard wel met elkaar eens."

De ouderenbonden noemen een partij als 50Plus alleen geslaagd als het ertoe leidt dat de andere partijen ook weer oog krijgen voor de ouderen; als zij in hun verkiezingsprogramma's een paragraaf besteden aan senioren. Net zoals het de Partij voor de Dieren is gelukt om dieren op de agenda te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden