Update

Ouderen worden deels ontzien bij nieuw ontslagrecht

null Beeld anp
Beeld anp

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken stuurt vrijdag zijn plannen voor hervorming van het ontslagrecht en de WW naar de Tweede Kamer. Het kabinet heeft daarvoor het licht op groen gezet. Het gaat om maatregelen die in het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers zijn afgesproken.

De ontslagvergoeding wordt vanaf 1 juli 2015 aan banden gelegd en de ontslagprocedure wordt simpeler en sneller. De maximale duur van de WW gaat vanaf 1 januari 2016 geleidelijk omlaag van 38 maanden naar 24 maanden in 2019. In cao's mag worden afgesproken dat de maximale duur 38 maanden blijft, maar de cao-partijen draaien dan wel op voor de kosten.

Ouderen ontzien
De ontslagvergoeding wordt dus op 1 juli 2015 aan banden gelegd, maar het kabinet ontziet daarbij wel tijdelijk werknemers van boven de 50. Tenminste, als ze minimaal 10 jaar in dienst zijn geweest, kunnen ze tot 2020 een hogere vergoeding meekrijgen dan anderen. Kleinere bedrijven (tot 25 werknemers) hoeven dat hogere bedrag niet te betalen omdat dat hen te veel in financiële problemen zou brengen.

20.000 extra banen
De WW-ingreep zorgt volgens het Centraal Planbureau voor 20.000 extra banen. Ook de aanpassingen van het ontslagrecht hebben volgens het kabinet een gunstig effect op de arbeidsmarkt. Asscher versterkt ook de positie van flexwerkers.

CNV, VNO-NCW en MKB Nederland zijn tevreden
De arbeidsmarkthervormingen zijn een grote verbetering voor de flexwerker, zo benadrukt vakcentrale CNV in een reactie. Het gaat om maatregelen die het kabinet al in het sociaal akkoord met de vakbonden en werkgevers had afgesproken.

Vicevoorzitter Maurice Limmen. 'Iedereen krijgt recht op een transitievergoeding die mensen kan helpen om sneller een andere baan te vinden, bijvoorbeeld door het inkopen van cursussen of ondersteuning, hierdoor kan werkloosheid worden voorkomen.'

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland: 'Het voorstel van het kabinet biedt een duidelijk, snel ontslagsysteem, waarvan de uitkomst in het overgrote deel van de gevallen op voorhand helder is. Beroep zal dus bijna nooit zin hebben. De juridische kosten zullen hierdoor sterk dalen', zeggen de organisaties in een verklaring.

Maurice Limmen: 'Iedereen krijgt recht op een transitievergoeding' Beeld anp
Maurice Limmen: 'Iedereen krijgt recht op een transitievergoeding'Beeld anp

De belangrijkste maatregelen:
- De huidige 'gouden handdruk' verdwijnt. Iedereen die ontslagen wordt, krijgt vanaf 1 juli 2015 recht op een 'transitievergoeding'. Die moet gebruikt worden om zo snel mogelijk weer aan de slag te komen. De vergoeding bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar en een half maandsalaris per dienstjaar dat men langer dan 10 jaar in dienst is geweest. De vergoeding is maximaal 75.000 euro, of een jaarsalaris als dat hoger is.

- Voor werknemers die als ze ontslagen worden boven de 50 zijn en die 10 jaar of langer in dienst zijn geweest van een bedrijf geldt tot 2020 een gunstiger regeling. Over de jaren na hun vijftigste krijgen zij een maandsalaris per dienstjaar mee. Bedrijven met minder dan 25 werknemers hoeven dat hogere bedrag niet te betalen.

- Ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen gaan via het UWV. Ontslagen om persoonlijke redenen via de kantonrechter. Hierdoor ontstaat er meer gelijkheid in behandeling van mensen die hun baan kwijtraken.

- Flexwerkers krijgen vanaf volgend jaar al na 2 jaar recht op een vast contract in plaats van na 3 jaar. Langdurig gebruik van 'payrolling' wordt aan banden gelegd en in de zorg helemaal verboden.

- De duur van de WW-uitkering wordt vanaf 1 januari 2016 geleidelijk verlaagd van maximaal 38 naar maximaal 24 maanden. Sociale partners mogen in cao's afspreken dat de duur maximaal 38 maanden blijft, maar draaien dan zelf voor de kosten op.

- Vanaf 1 juli 2015 moeten WW'ers al na een halfjaar (in plaats van een jaar) alle beschikbare arbeid aanvaarden. Het kabinet had in het begrotingsakkoord met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken dat deze maatregel op 1 januari 2014 zou ingaan, maar dat bleek technisch niet haalbaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden