Ouderen willen al voor hun 65ste met pensioen

Mate van zelfstandigheid speelt belangrijke rol

De oudere verpleegkundige (55-plus) verwacht zijn huidige baan nog voor haar 64ste vaarwel te zeggen, ook al gaat de pensioenleeftijd mogelijk volgend jaar al omhoog naar 65 jaar en één maand. De oudere leidinggevende denkt nog wel tot zijn 66ste door te kunnen.

Gemiddeld voorzien ouderen - tussen 55 en 64 jaar - dat ze hun werkzame leven zullen beëindigen als ze 64,7 jaar zijn. En dat is anderhalf jaar later dan het moment waarop werknemers nu met pensioen gaan, schrijven TNO het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2011, die ze gisteren publiceerden. Voor dat onderzoek ondervroegen ze een kleine 23.000 werknemers.

Dat de leidinggevende langer denkt aan te blijven dan de verpleegkundige, heeft vooral te maken met hun beider arbeidsomstandigheden. Naarmate de lichamelijke belasting groter is - zoals voor mensen in de gezondheidszorg, maar ook in de industrie en werknemers in de agrarische sector - verwacht iemand minder lang te kunnen doorwerken. Ook de geestelijke druk speelt een rol. Werknemers die hun werk zelf kunnen inrichten, voorzien een langere loopbaan voor zichzelf dan mensen die minder zelfstandigheid hebben.

Uit dezelfde enquête blijkt dat ruim een kwart van de werknemers zich vorig jaar zorgen maakte over behoud van hun baan, flink meer dan de 16,4 procent in 2007. Mannen zijn gemiddeld onzekerder dan vrouwen, mogelijk omdat mannen meer werken in sectoren waar de werkgelegenheid afneemt, zoals de bouw.

Een op de vijf werknemers heeft geen vaste aanstelling en 37 procent werkt in deeltijd (minder dan 32 uur per week). Een kwart van hen doet regelmatig avond- en nachtwerk en 27 procent werkt structureel over.

Het ziekteverzuim lag in 2011 gemiddeld op 4,3 procent, een lichte stijging ten opzichte van 2009. Toen waren werknemers gemiddeld precies 4 van elke 100 werkdagen ziek. Klachten over een burn-out blijven ongeveer gelijk. Gemiddeld genomen heeft 12,8 procent gevoelens van emotionele uitputting door het werk. Traditioneel komt dit het meest voor in het onderwijs en goede tweede is de zorg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden