Ouderen vragen meer tijd voor verpleging

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT, ZEIST - De 120 000 bewoners van verzorgingshuizen worden steeds zorgbehoevender. In deze kabinetsperiode is de benodigde zorgtijd per bewoner gemiddeld met bijna 10 procent gestegen.

Van alle bewoners heeft 40 procent tussen de twee en vijf uur zorg per dag nodig. Gemiddeld is de zorgtijd opgelopen tot 1,5 uur per dag. De gemiddelde leeftijd van bewoners in verzorgingshuizen is 85 jaar. Daarom heeft de WoonZorg Federatie (de koepel van verzorgingshuizen) aan staatssecretaris Terpstra met klem gevraagd minimaal 100 miljoen gulden extra ter beschikking te stellen voor ouderenzorg.

Terpstra komt begin april met een analyse van de behoefte aan ouderenzorg voor de lange termijn. De WoonZorg Federatie vindt dat ouderen nu en in de toekomst recht hebben op een kwalitatief goede zorg. Als het kabinet het budget niet verruimt, loopt de kwaliteit van zorg terug, vreest de federatie.

Meer problemen in de verdere toekomst ziet de Nederlandse Vereniging voor verpleeghuiszorg (NVVz) in het rapport van de stuurgroep Verstandig vernieuwen 2. Meer dan 300 000 ouderen zullen in het jaar 2005 niet de zorg krijgen die ze dan nodig hebben als er geen goede afspraken over de toekomstige ouderenzorg worden gemaakt in het nieuw op te stellen regeerakkoord in 1998.

De verwachte groei met 0,8 procent in het huidige regeerakkoord beantwoordt niet aan de verwachte groei van de vraag met 2,2 procent per jaar. Zowel in de instellingen als in de thuiszorg zal de capaciteit te kort schieten. De mensen die een beroep doen op de zorgvoorzieningen zullen bovendien nog veel hulpbehoevender zijn dan de mensen die daar nu gebruik van maken. De beschikbare hoeveelheid personeel is daar niet op ingesteld, waardoor het aantal uren zorg dat aan een patiënt besteed kan worden 10 procent lager zal zijn dan de feitelijke behoefte.

Ouderen die over voldoende eigen middelen beschikken zullen geen genoegen nemen met de uitgeklede zorg die het resultaat zal zijn van bovengenoemde zorgkloof. Ze zullen hun heil zoeken in de particuliere zorg. Aanbieders van zorg die uit de AWBZ worden betaald, hebben niet de mogelijkheid privaat gefinancierde zorg te leveren.

Er zullen dus twee gescheiden zorgsystemen ontstaan: een systeem van particuliere zorg van het niveau dat de klant vraagt en een systeem van verzekerde zorg die daar in kwaliteit steeds meer bij zal achterblijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden