Ouderen voelen zich met FNV samen sterker

Een meerderheid van de achterban van ouderenbond Anbo ziet de aansluiting met vakcentrale FNV wel zitten. Vandaag hakt Anbo de knoop door over de samenwerking.

Veel kan er niet misgaan, denkt woordvoerder Frank van der Aa van ouderenvakbond Anbo. Ruim zestig procent van de bond voor 50-plussers denkt dat Anbo erbij gebaat is een FNV-vakbond te worden.

„Door FNV krijgen wij als ouderenbond een zetel in de Sociaal-Economische Raad, we zijn aangesloten bij de Stichting van de Arbeid en verschillende adviesraden. Bovendien worden we met de 135.000 65-plussers van FNV erbij ineens de grootste ouderenbond van Nederland. Dat tilt onze belangenbehartiging naar een hoger plan”, zegt Van der Aa.

Anbo en FNV zijn al ruim een jaar bezig met de plannen voor aansluiting. Anbo liet vijf onderzoeken uitvoeren naar de juridische, beleidsmatige en organisatorische voordelen van het samenwerkingsverband. Deze namen zoveel tijd in beslag dat de aansluitingsdatum van 1 januari 2008 precies een jaar werd uitgesteld.

FNV is de nieuwe sterke bondgenoot voor Anbo. De Anbo stapte anderhalf jaar geleden uit de koepelorganisatie voor ouderenbonden CSO. Daardoor is de op een na grootste Nederlandse ouderenbond, met ongeveer 190.000 leden, geen automatische partner meer in het overleg over ouderen met ministeries. Anbo werkte na de verzelfstandiging per project samen met andere belangenorganisaties. Van der Aa: „Soms zijn dat andere ouderenbonden, maar we hebben ook goede ervaringen opgedaan met de FNV, bijvoorbeeld in onze acties tegen het AOW-hiaat. Onze zelfstandigheid heeft ons veel slagvaardiger gemaakt.”

Bij CSO zien ze ondertussen de alliantie van Anbo en FNV met lede ogen aan. De breuk tussen de ouderenbond en de koepel wordt door CSO nog altijd betreurd. Directeur Wim van Minnen: „Mij wordt nu gevraagd of ik nog steeds alle ouderen vertegenwoordig. Het is lastig uit te leggen dat Anbo geen onderdeel meer is van CSO.”

Als Anbo via FNV inderdaad ineens de grootste ouderenbond wordt, flikt het een ’mooie truc’, zegt Van Minnen ironisch. Het zou de positie van CSO als belangengroep voor ouderen verzwakken. „Maar het valt nog te bezien of FNV-leden ook lid willen worden bij Anbo.”

Als het aan FNV ligt, wordt de belangenbehartiging voor ouderen helemaal overgedragen aan Anbo, zegt bestuurder Leo Hartveld. Anbo zal daarvoor extra personeel aannemen. Dit geeft FNV dan weer ’meer ruimte voor de werkende leden’. „Dankzij Anbo hebben wij meer te bieden aan senior leden. Wij hopen dat gepensioneerden lid blijven. Het is een manier om onszelf te versterken.”

Qua leden kan FNV veel van Anbo verwachten. Ouderenbonden groeien vanwege lucratieve aanbiedingen voor ouderen. Tot 2011 verwacht Anbo een jaarlijkse ledenaanwas van 5000. FNV kreeg in 2007 9000 extra leden op het bestand van 1,2 miljoen.

Het akkoord tussen FNV en Anbo is nog niet helemaal beklonken. Onder de achterban van Anbo heerst nog enige scepsis, erkent woordvoerder Van der Aa. Sommige leden hebben slechte ervaringen met vakbonden, of zijn bang dat Anbo ’te links’ wordt. Ook bestaat de vrees dat de grote FNV Anbo gaat overheersen. En bij FNV, dat op 6 mei besluit over de toelating van Anbo, hebben ook niet alle leden iets op met een ouderenbond, geeft Hartveld toe. „Deze zou te weinig het karakter van een vakbond hebben.”

Bij koepel CSO zien ze het nut van samenwerking ook niet in. Van Minnen: „Een ouderenbond die een vakbond wil worden: wat voegt dat toe? Als ouderenbonden samen kunnen we veel meer betekenen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden