'Ouderen twijfelen ten onrechte of ze geschikt zijn als donor'

Bewijs van donorregistratie van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Beeld anp
Bewijs van donorregistratie van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport.Beeld anp

Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) lanceert vandaag een campagne voor de werving van oudere orgaandonoren. Ouderen twijfelen volgens het ministerie vaak of ze wel geschikt zijn als orgaandonor vanwege hun leeftijd of ziekte, terwijl dat meestal nergens voor nodig is.

Samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting wil de overheid met de campagne 'Een leven redden. Je hebt het in je' meer inzicht geven in de mogelijkheden voor ouderen om levens van anderen te redden.

Ouderen denken vaak dat ze niet geschikt zijn als donor, maar dat strookt niet met de praktijk: in 2015 was bijna de helft van de donoren 56 jaar of ouder. Op je nieren en lever zit helemaal geen houdbaarheidsdatum, zo schrijft het ministerie van VWS, en zowel huid als hoornvliezen zijn tot hoge leeftijd bruikbaar. Ook mensen die ziek zijn, medicijnen gebruiken, roken of drinken kunnen donor worden, benadrukt het ministerie. "Als een lever aangetast is, betekent dat niet dat je met je longen geen leven meer kunt redden."

In Nederland staan al bijna 6 miljoen mensen geregistreerd in het donorregister, maar daar moeten er volgens het ministerie van VWS nog veel meer bij komen. In 2015 overleden 134 mensen terwijl ze op de wachtlijst stonden voor een donororgaan.

Behalve ouderen, zijn ook niet-westerse allochtonen niet erg geneigd om donor te worden. Lees hier het artikel 'Bij orgaandonatie zoekt soort naar soort', dat vorige maand verscheen in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden