'Ouderen tot bed en nachtkastje veroordeeld'

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT - “Als ik het goed begrijp, worden anno 1994 oudere mensen veroordeeld tot een bed en een nachtkastje in een verpleeghuis, terwijl in verzorgingshuizen capaciteit voor hen is. In plaats van verbetering van de ouderenzorg in zijn geheel houden de verpleeghuizen de lichtere patiënten bij zich vanwege het belang van de instelling, de exploitatie. Daar moet de politiek een einde aan maken.”

Deze kritische opmerking van een aanwezige op de ledenvergadering van de Vereniging van directies van bejaardentehuizen - die veel bijval kreeg - verleidde voorzitter mr. C. van Lookeren Campagne van de Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg gisteren tot een opmerkelijke bekentenis over het beleid.

Hij vertelde dat om er financieel uit te springen het voor verpleeghuizen onvermijdelijk is patiënten op te nemen met een lichtere zorgbehoefte, naast de zwaardere. De kosten voor ernstige patiënten worden zo gecompenseerd. Deze laatste categorie bestaat veelal uit bejaarden die ook geholpen zouden kunnen worden in een verzorgingshuis met extra zorg uit het verpleeghuis.

Verpleeg- en verzorgingshuizen zitten in elkaars vaarwater na het advies over ouderenzorg van de commissie-Welschen. Daarin staat dat verzorgings- en verpleeghuizen samen op moeten gaan in een nieuwe verstrekking voor langdurige en intramurale verzorging en verpleging. Ontkend wordt dat er een functioneel onderscheid is tussen beide, aldus Van Lookeren Campagne.

CDA'er F. J. van der Heijden was er als de kippen bij om de voorzitter van de verpleeghuiszorg te beschuldigen dat hij de ouderenzorg bedreigt omdat het verpleeghuis aan het einde van de ouderenvoorzieningen zit.

Na de lof die er aanvankelijk was voor Welschen, werden er bij nader inzien harde noten gekraakt. “Veel maatregelen tasten het leefklimaat in de verzorgingshuizen aan. Het verzorgen van personen met psycho-geriatrische problemen binnen een zorghuis dat daarvoor feitelijk niet is toegerust, kan het leefklimaat van de andere bewoners aantasten”, vreesde L. van der Meer, voorzitter van de Landelijke organisatie bewonerscommissies bejaardentehuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden