Ouderen moeten waken voor oververhitting

(AFP) Beeld
(AFP)

Het KNMI is er nog niet zeker van of er deze week sprake zal zijn van een echte hittegolf, maar dat het aan het eind van de week weer erg warm wordt, staat wel vast. Maandag al stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het nationaal hitteplan in werking.

Voornaamste doel van dit plan is te zorgen dat mensen een beetje op elkaar letten als het erg warm is. Vooral baby's, kwetsbare groepen en ouderen hebben wat extra aandacht nodig van zorgverleners, mantelzorgers of gewoon van de buren. Want mensen worden ouder en Nederland wordt warmer. Vijf vragen over ouderen in de warmte.

Oudere mensen kunnen toch wel voor zichzelf zorgen, als ze fysiek en mentaal gezond zijn?

Het ouder wordende lichaam kan steeds minder goed temperatuur en vochthuishouding regelen. Oudere mensen zweten minder, terwijl ze het wel warmer hebben dan jongeren. Ook gebruiken ze vaker medicijnen zoals plastabletten en laxeermiddelen, waardoor ze nog sneller uitdrogen. Maar veel ouderen denken er niet aan om extra maatregelen te nemen.

Drinken ze wel genoeg?

Ouderen voelen veel minder snel dat ze dorst hebben, terwijl ze wel eerder kunnen uitdrogen. In het nationaal hitteplan adviseren artsen daarom dat oude mensen de hele dag door moeten drinken, ook al hebben ze geen dorst. In instellingen moeten verzorgenden er goed op letten dat aangeboden vocht ook echt wordt opgedronken. Twee liter vocht per dag is minimaal.

Maakt het uit wat ouderen drinken?

Het beste is water of vocht met zout. Aantrekkelijke manieren om dat binnen te krijgen zijn het drinken van bouillon of tomatensap of het eten van ijs. Limonade met prik veroorzaakt vaak maag- en darmklachten bij hitte. Koffie is minder geschikt omdat dat juist vocht aan het lichaam onttrekt. Alcohol is helemaal af te raden: dat ontwatert en zorgt er bovendien voor dat mensen het nog warmer krijgen.

En verder?

Oudere mensen kunnen tussen 12 en 16 uur beter binnenblijven. Ze moeten voldoende blijven eten en zichzelf regelmatig verfrissen met een natte doek, een ijszak of een koel voetbad. Ouderen zijn vaak beducht voor tocht, maar moeten toch goed ventileren in de uren dat het koeler is. Ook bedrijven moeten rekening houden met hun oudste werknemers.

Hoe merk je of iemand toch oververhit raakt?

Mensen raken enigszins verward, kunnen uitslag krijgen en kramp in de spieren door zoutgebrek. Hoofdpijn, diarree en misselijkheid komen voor door slechte doorbloeding van de hersenen. Afkoelen is het eerste wat moet gebeuren, maar op een geleidelijke manier, aldus het hitteplan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden