'Ouderen moeten niet op de overheid wachten'

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

Dat KBO Brabant nu het voortouw neemt om te komen tot één landelijke belangenbehartiger voor ouderen, vindt voorzitter Frans Slangen een logische zaak. "We zijn het aan onze status verplicht om hierin een leidende rol te spelen." En, voegt hij er lachend aan toe: "Vergeet onze Brabantse gastvrijheid niet".

Slangen denkt dat het roer om moet. "Tot nu toe zijn de bonden naar binnen gericht. We zijn een plaats waar ouderen elkaar ontmoeten en hulp krijgen, bijvoorbeeld bij het invullen van de belasting. Maar we verwaarlozen de collectieve belangenbehartiging. Dat is óók onze taak. Ouderen moeten zich meer bewust worden van hun waarde voor de samenleving, in plaats van dat ze gezien worden als een kostenpost."

Er is toch al een koepelorganisatie van ouderenbonden, de CSO, die zegt op te komen voor alle ouderen? "Van de inmiddels acht ouderenorganisaties in Nederland hebben er maar vier zitting in de CSO. Wij werden als KBO Brabant geweigerd. Daarmee diskwalificeert de koepelorganisatie zich als dé spreekbuis van de ouderen in Nederland. De bonden binnen de CSO kunnen maar moeizaam overeenstemming bereiken over de koers."
Is dat de reden dat de ouderenbonden nooit een vuist hebben gemaakt?
"Feit is dat daar nu alles verdampt. De CSO krijgt geen overheidssubsidie meer, het is een sterfhuisconstructie. Het ligt voor de hand dat als de overheid niets meer doet, ouderen het zelf gaan betalen. Wij willen de nieuwe nationale seniorenraad zelf financieren. Dat kost 1 euro per lid. Bedenk wel dat de achterban zo'n 600.000 leden telt."

En de rol van de vakbonden dan? Zijn die niet van nature de collectieve belangenbehartigers?
"De Anbo is al uit de FNV gestapt. De FNV wil nu een eigen seniorenbond oprichten. Maar het kan niet zo zijn dat er één bond is die de belangen van alle ouderen vertegenwoordigt. Er zijn al bestaande ouderenbonden die moeten kijken of ze het op grote lijnen eens zijn."

Maar als dat binnen de CSO niet lukte, waarom zou een nationale seniorenraad dat wel voor elkaar krijgen?
"Op lokaal en provinciaal niveau wordt al goed samengewerkt door de ouderenbonden. Waarom zou dat op landelijk niveau niet kunnen? Het wordt ook geen fusie, maar een platform waar een gezamenlijke strategie wordt bedacht. De verhouding leden en professionals wordt fifty-fifty, maar het zijn de bonden, de leden die aansturen.

"Waar het ons vooral om gaat, is dat we als ouderen niet afwachten wat de overheid doet. We vormen straks een derde van de bevolking. Nu worden ons maatregelen opgelegd en dan pas gaan wij protesteren. Dat moet je voor zijn. Door mee te praten als je vooraan in het traject zit, kun je maatregelen voor zijn en de belangen van ouderen zeker stellen. Als het gaat om pensioenen bijvoorbeeld, moet je als seniorenraad om de tafel zitten met Ton Heerts en Bernard Wientjes."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden