'Ouderen moeten de zorg zelf organiseren'

Beeld anp

Ouderen die denken recht te hebben op zorg van de overheid moeten een denkomslag gaan maken. Zij moeten eigen verantwoordelijkheid nemen en initiatief tonen om de zorg die ze willen te organiseren.

Dat stelt ouderenombudsman Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds maandag op een congres in Huis ter Heide over toekomstbestendige dagbesteding. 'Van recht hebben op zorg naar eigen initiatief en verantwoordelijkheid', stelt hij. 'Daarbij onderzoeken Rijk en gemeenten welke behoeftes en ideeën er zijn en faciliteren zij dat zodat mensen die zélf kunnen uitvoeren. Dan hoeven alleen nog zware en specialistische zorg door betaalde krachten worden gedaan.'

Romme deelt de ouderen in de leeftijd van 55 tot 95 jaar in drie groepen in: de babyboomers tussen de 55 en 65 jaar, de 'ANWB-generatie' van 75 tot en met 85 jaar en de hoogbejaarden tussen de 85 en 95 jaar, die in verpleeghuizen wonen of thuis met relatief veel ondersteuning. In een Deens succesverhaal over ouderenzorg, stelt Romme, zetten de eerste twee groepen zich vrijwillig in voor de hoogbejaarden.

Afhankelijk
'Het zijn de vitale ouderen met kennis en ervaring die zo graag een rol in de maatschappij willen blijven spelen. Ze zijn al vaak actief als mantelzorger of oppas voor kleinkinderen. In Denemarken helpt deze groep in de ouderenzorg. Zo organiseren 230 vrijwilligers in Rosengardcentret in Silkeborg zo'n 76 activiteiten, maken ze meer dan 200 maaltijden per dag en hebben ze meer dan 2000 bezoekers per week,' lichtte Romme toe.

Ouderen in Denemarken behoren volgens Romme tot de gelukkigste ter wereld. In Nederland hebben mensen zich te afhankelijk gemaakt van professionals, stelde hij: 'Zo denkt ruim de helft van de ouderen recht te hebben op zorg en hulp als dat nodig is. Dit terwijl 95 procent van de ouderen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wil wonen en 97 procent controle en verantwoordelijkheid over de gezondheid wil houden.' Als die denkomslag plaatsvindt zorgt dat voor veerkrachtige, zelfredzame ouderen die doelen stellen en uitvoeren, hield Romme het publiek voor: 'Kortom, tot gelukkige ouderen, net als in Denemarken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden