Opinie

Ouderen- en jongeren-organisaties: Er is geen generatieconflict

Jong en oud genieten van de Lego bouwwerken bij Lego World in de IJsselhallen.. Beeld ANP

Het is triest dat er een generatiedebat is ontstaan. En gênant, vinden de ouderen- en jongerenorganisaties. Over de toekomst denken kan niet vanuit een slachtofferrol. De vraag is hoe jong én oud mee kunnen doen in de samenleving.

De bomen groeien niet meer tot in de hemel. Dat weet inmiddels iedereen, ook ouderen. Het kabinet heeft weinig doordachte keuzes gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar de discussie over de verlaging van de pensioenopbouw van jongeren en de commotie over de stapeling van belastingverhogingen en kosten in de zorg.

Voorstellen als deze voeden de strijd tussen generaties, die we op dit moment in de media zien. Kern is dat het kabinet wel een pakket aan bezuinigingsmaatregelen heeft neergelegd, maar absoluut niet heeft stilgestaan bij de maatschappelijke gevolgen.

'Dat het allemaal schande is'
Het trieste resultaat is dat er nu een onnodig debat is ontstaan tussen generaties. De discussie gaat nu over de tegenstelling oud en jong. Kort samengevat: jongeren roepen dat ze af willen van collectieve regelingen. Ouderen roepen, tot op de publieke tribune in de Tweede Kamer, 'dat het allemaal schande is'. Een gênante vertoning. Door zo voor jezelf op te komen gooi je je eigen glazen in. Ook weinig doordacht.

Als we echt na willen denken over onze toekomst, kan dat niet vanuit de 'slachtofferrol'. Het begint met de vraag hoe de Nederlandse samenleving er de komende tien, twintig jaar uit kan zien en hoe mensen, jong en oud, daar zo goed mogelijk deel van uit kunnen maken.

Daarmee zijn bezuinigingen niet van de baan. Uitgangspunt is wederzijdse solidariteit. Daarbij gaat het niet om verschillen tussen generaties, maar over verschillen binnen de samenleving: kansrijk of kansarm, hulpbehoevend of gezond. En vooral: arm of rijk.

Verworven rechten
Solidariteit gaat twee kanten op. Ouderen doen in onze vergrijzende samenleving inderdaad een steeds groter beroep op de solidariteit van jongere generaties. Dat staat buiten kijf. Op hun beurt zijn ouderen óók solidair. Ze staan klaar voor hun leeftijdgenoten, ze zijn er voor mensen die nog ouder zijn én ze zijn op verschillende manieren solidair met jongere generaties. En dat moeten we zo houden. Enkel vasthouden aan verworven rechten zonder oog voor andere generaties is niet solidair.

Jongeren en ouderen hebben samen belang bij een rechtvaardige, solidaire samenleving. Als er dan actie gevoerd moet worden, dan kunnen jongeren en ouderen dat op dit vlak zo nodig samen.
Ons gezamenlijk schrikbeeld is een samenleving waar alleen het recht van de sterkste geldt. Oud en jong staan schouder aan schouder bij het wijzen op de plicht van de sterkste: oog hebben voor de zwakkeren in de samenleving.

Mede namens de voorzitters van de ouderen- en jongerenorganisaties: Wim van den Brandt (NVOG), Christina Harrevelt (NOOM), Bernard Koekoek (vicevoorzitter FNV Jong), Hans Muis (Unie KBO), Martin van Rooijen (KNVG), Rienk van Splunder (PCOB)

 
Door zo voor jezelf op te komen gooi je je eigen glazen in
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden