Ouderen: Beperk dure zorg op hoge leeftijd

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Vier van de tien leden van ouderenbonden vinden dat er een rem moet komen op dure zorg in de laatste levensfase. Een kleinere groep - drie van de tien - wil dat liever niet, blijkt uit onderzoek onder ruim 6500 ouderen.

Van onze redactie gezondheid & zorg

Het onderzoek wordt vanavond gepresenteerd in het KRO/NCRV-televisieprogramma 'Debat op 2'. De omroepen hebben voor het onderzoek samengewerkt met de ouderenbonden Anbo en Unie KBO: verreweg de meeste ondervraagden zijn lid van deze bonden; linkse partijen zijn licht oververtegenwoordigd.

Voor bijna de helft van deze ouderen is de gezondheidszorg het belangrijkste thema in de komende verkiezingen. Bijna negen van de tien ondervraagden zijn bang dat ze in de toekomst hun eigen zorg niet meer kunnen betalen. Ze voelen zich door de politiek vooral weggezet als kostenpost. De bondsleden denken dat in de toekomst vooral de rijkeren de beste zorg krijgen. De meesten zijn daarom voorstander van een zorgstelsel waarin de premie afhangt van het inkomen.

De meeste ondervraagden willen zelf niet meer bijdragen aan hun gezondheidszorg, en vrezen ook voor een systeem waarin kinderen verplicht moeten meehelpen in het verzorgingshuis. Slechts een kleine minderheid zou het accepteren als de zorg de helft van de begroting zou opslokken. Hoe kunnen de zorgkosten worden beteugeld? "Veel van onze leden zien de voordelen van zorg op afstand, bijvoorbeeld thuiszorg via een computer", zegt Anbo-directeur Liane den Haan. "Natuurlijk zien ze de noodzaak van besparingen. Maar het is oneerlijk om die alleen af te wentelen op ouderen."

Dat de leden dure zorg in de laatste levensfase van ouderen willen afremmen, verrast haar enigszins. "De Anbo wil dat niet laten afhangen van de leeftijd, maar van alle omstandigheden in iemands leven. Waarom wel een behandeling die je een paar maanden extra geeft als je dertig bent, en niet als je ouder bent? En een tachtiger die net nog een berg heeft beklommen en zeker nog dertien jaar te gaan heeft, gun je zijn nieuwe heup."

undefined

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden