'Oudere moet zich nuttig maken en niet steeds op pad gaan'

utrecht – Ouderen moeten niet voortdurend op reis gaan of fietstochten maken. Ze kunnen zich beter nuttig maken voor de samenleving. Directeur Jan Walburg van het Trimbos-instituut zegt dat vandaag in Utrecht, tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB).

In de weekendgids zegt hij: „Als je met ouderen praat, hoor je vaak: ’Mag ik alsjeblieft genieten?’ Maar de meeste mensen zijn totaal niet moe rond hun pensioen. Ze hebben lange weekenden en vakanties genoten; ze hoeven niet twintig jaar uit te rusten.” Volgens Walburg (61) hebben ouderen volop mogelijkheden –hij vergelijkt hen met zoekende adolescenten voor wie een nieuw leven lonkt– en blijven ze medeverantwoordelijk voor de samenleving. „Kun je het tegenover de maatschappij maken om een kwart van je leven geen bijdrage te leveren? Om louter te consumeren?”

Alleen maar genieten is niet ’duurzaam bevredigend’, schrijft de psycholoog in zijn boek ’Jong van geest’, dat hij vandaag presenteert. Hij prikt talloze mythes door: ouder worden betekent niet per definitie zieker worden of mentaal achteruitgaan. Veel 60-plussers die tijdens hun werkzaam leven geen tijd hadden voor vrijwilligerswerk, kunnen dat alsnog doen. Dat geeft voldoening.

Met 1300 actieve vrijwilligers, allen PCOB-kaderleden die vandaag in het Utrechtse Beatrixtheater bijeenkomen, heeft Walburg een willig gehoor. Ook minister Donner van binnenlandse zaken spreekt hen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden