Oudere leraar werkt langer door

amsterdam – - Oudere leraren werken tot op steeds latere leeftijd door. Daardoor is het lerarentekort tot nu toe kleiner dan voorspeld. Maar dat tekort wordt er niet door verholpen; het doet zich slechts iets later voor.

Tien jaar geleden stopten nog vijf van de zes leraren al op hun 61ste met werken. Tegenwoordig doet nog maar 18 procent dat. Dat blijkt uit een analyse van de arbeidsmarkt in het voortgezet onderwijs, gemaakt door werkgevers- en werknemersorganisatie SBO.

De belangrijkste oorzaak van deze enorme verschuiving is het verdwijnen van de vut-regeling, vanaf eind jaren negentig. De flexibele pensioenregeling die daarna is gaan gelden, heeft vroeg stoppen met werken minder aantrekkelijk gemaakt.

Gemiddeld werken leraren tegenwoordig door tot ze 62 jaar en vier maanden zijn. Mede door het langer doorwerken van ouderen is het lerarentekort nu minder groot dan het ministerie van onderwijs een paar jaar geleden voorspelde.

Dat dat tekort meevalt, is des te opmerkelijker, omdat scholen meer banen te vergeven hebben dan destijds voorzien was. Er werken nu 8 procent meer leraren in het voortgezet onderwijs dan in 2002, zegt Wouter van Casteren van het SBO. Het ministerie rekende er juist op dat de scholen met minder leraren zouden toekunnen.

Arbeidsmarktdeskundigen voeren vaak het economisch tij aan als verklaring voor het meevallende lerarentekort. In tijden van crisis blijken meer mensen te kiezen voor de zekerheid van een baan in het onderwijs. Daarnaast is het aantal onbevoegde leraren het afgelopen jaar iets gestegen; ook zo worden tekorten bestreden. Dat blijken dus niet de enige verklaringen te zijn.

Maar uiteindelijk zal het lerarentekort niet uitblijven, waarschuwt het SBO, vooral vanwege de vergrijzing. Eén op de vijf leraren is 55 jaar en ouder. „Naarmate die groep naar de uitgang schuift, wordt het tekort nijpender”, stelt Van Casteren. „De leeftijdsgroep daar direct onder is duidelijk minder groot.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden