'Oudere is te duur, doe daar iets aan'

Het kabinet moet doorgaan met specifiek beleid gericht op het aan het werk krijgen of houden van ouderen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer in reactie op het bericht in Trouw dat de overheidssubsidies om arbeidsparticipatie van 50-plussers te stimuleren nauwelijks effect hebben. Bovendien zijn veel werkgevers niet op de hoogte van alle verschillende bonussen, premiekortingen en compensatieregelingen die er zijn, zo blijkt uit rapporten van het Centraal Planbureau (CPB) en onderzoeksbureau SEO.

Hamer heeft gisteren Kamervragen over het nieuws gesteld aan minister Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid, en vraagt onder meer aan haar partijgenoot of hij in overleg met de sociale partners wil kijken hoe de overheidsmiddelen - jaarlijks zo'n 2 miljard euro - effectiever kunnen worden ingezet.

50Plus-fractievoorzitter Henk Krol zegt blij te zijn met het nieuws. "Wij zeiden dit in september al: de regelingen zijn zo ingewikkeld, zo complex, geen mens weet hoe het zit. Dus haal de bezem er doorheen, en kom met één fatsoenlijke regeling die werkgevers wel snappen en gaan gebruiken - bijvoorbeeld via de belastingen. Het grote probleem is tenslotte dat oudere werknemers te duur zijn, dus daar moet je iets aan doen", zo stelt Krol.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vindt dat werkgevers en werknemers nu aan zet zijn. "De bal ligt echt bij de sociale partners", zegt hij. "Je moet het probleem bij de bron aanpakken, en die zit in de afspraken die werkgevers en werknemers met elkaar maken. Daarnaast moet je veel meer in extra scholing van oudere werknemers gaan investeren, dat zou de overheid kunnen ondersteunen." In gesprek met Radio 1 liet staatssecretaris Jetta Klijnsma (sociale zaken en werkgelegenheid) weten dat ze het 'een beetje kort door de bocht' vindt om te stellen dat alle subsidies voor oudere werknemers niet zouden werken. De positie van ouderen op de arbeidsmarkt is al voor het Haagse kerstreces 'met stip' op de agenda van het overleg met de sociale partners gezet, zo benadrukte de PvdA-bewindsvrouw. De gesprekken met werkgevers en werknemers worden binnen enkele weken hervat.

ECONOMIE 14

Scandinavische 50-plusser loont wel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden