Consult

Oudere, beperk dat middagdutje. Want je takelt eerder af.

null Beeld colourbox
Beeld colourbox

Een 82-jarige lezer dommelt overdag geregeld weg. Na de lunch knapt hij vaak even een uiltje en ook 's avonds tijdens het journaal vallen de ogen wel eens dicht. Duidt die slaap ergens op en is het echt slecht voor de gezondheid, zoals hij ergens heeft gelezen?

Marco Visser

Mensen die overdag in slaap vallen, doen iets dat niet helemaal binnen de interne biologische klok past", zegt longarts en somnoloog (slaapgeneeskundige) Reinier de Groot van het Nederlands Slaap Instituut, een gespecialiseerde kliniek in Amersfoort. "Ik zeg ook vaak tegen slapers, pas ermee op, je hebt een beperkte hoeveelheid slaapuren die je per dag kunt consumeren. En alles wat je overdag slaapt, slaap je 's nachts niet meer. Als ouderen overdag slapen, zit er vaak iets achter."

De Groot vermoedt dat deze vraag voortkomt uit 'een van de grote risicofactoren' van slaapbehoefte overdag. "Dat is de diagnose slaapapneu. De adem stokt dan tijdens de slaap. Van die groepen weten we dat zij een sterk verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten."

Maar hoe weet je dat je slaapapneu hebt als er niemand naast je ligt die ziet dat de adem soms stokt? Bijzonder hoogleraar slaap en psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Marike Lancel noemt een aantal symptomen. "Erg hard snurken. Als je alleen slaapt, kun je de geluiden opnemen met je telefoon en de volgende dag afspelen. Vermoeidheid overdag is een belangrijke indicatie. Net als 's nachts wakker worden met een droge mond en benauwdheid. Hoofdpijn 's ochtends kan er ook op wijzen."

Lancel maakt onderscheid tussen even wegzakken overdag en slaperigheid. Dat laatste wijst op een behoefte aan slaap, terwijl wegsuffen andere oorzaken kan hebben. Een tekort aan licht bijvoorbeeld, zegt Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. "Dat is vaak een probleem bij ouderen. Daglicht prikkelt ons brein. De aanknop voor onze hersenen, zeg maar. Meer bewegen helpt ook. Dan blijf je helderder. Het kan ook zijn dat er iets mis is met de inname van vocht en vitamines. Als je te weinig eet, of de verkeerde dingen, zak je weg in de slaapstand."

Oudenaarden waarschuwt dat ouderen overdag niet te veel weg moeten zakken. "Dat is niet goed voor je brein. Een middagslaapje is prima, maar niet te lang. Als je te vaak wegdommelt, versuft je brein en ga je sneller achteruit. Rust roest. Ouderen hebben sowieso al meer kans op cognitieve stoornissen."

Oudenaarden raadt mensen die overdag wegsuffen aan om activiteiten te plannen. "Zorg dat je iets hebt om je op te richten. Als je opstaat en je denkt al: hoe laat kan ik naar bed vanavond, is het lastig om overdag actief te blijven."

Nu is het in deze donkere maanden verleidelijk om overdag even de ogen dicht te doen. Lichtintensiteit speelt een rol, zegt Oudenaarden. "Ouderen kunnen last hebben van te weinig licht. Naar buiten gaan, kan helpen." Ja, ook als het bewolkt is, zegt ze, want zelfs nu is de lichtintensiteit buiten de deur vele malen hoger dan die van een lamp.

Dat de wegdommelende lezer vaak na de lunch even een dutje doet, heeft volgens slaapwetenschapper Lancel een geheel andere oorzaak. Daar heeft iedereen last van. "Dat heet de post-lunchdip", zegt Lancel. "Dat ligt aan onze biologische klok. Die zorgt ervoor dat we tussen één en twee uur 's middags makkelijker in slaap vallen. Het ligt dus niet aan de lunch. Als je niet eet, heb je ook slaap. Ja, er is wel iets tegen te doen. Naar buiten gaan bijvoorbeeld, bewegen en in het licht zitten. Je moet je hersenen activeren."

Zelf een vraag stellen? Mail naar gezondheid@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden