'Ouderdom is binnenkort te genezen'

©THINKSTOCK Beeld
©THINKSTOCK

Volgens de Britse gerontoloog Aubrey de Grey is de eerste persoon die 150 jaar wordt, al geboren. De persoon die zijn duizendste verjaardag zal vieren, kan er al over minder dan twintig jaar zijn. Hij denkt dat dokters binnenkort tot voldoende in staat zijn om ouderdom te 'genezen', ziektes uit te bannen en het leven oneindig lang te rekken.

De Grey is biomedisch gerontoloog en leidt als onderzoeker een stichting met als doel de levensverwachting te verhogen. Hij heeft zijn leven gewijd aan de genezing van ouderdom. 'We hebben zo'n 50 procent kans dat we verouderen binnen 25 jaar tot op bepaalde hoogte onder controle kunnen houden, net zo goed als de controle die we hebben over de meeste infectieziekten', zei De Grey onlangs in een interview met Reuters voorafgaand aan een lezing aan het Britse Royal Institution academy of science. Hij denkt dat er een tijd aankomt waarin mensen regelmatig de dokter bezoeken voor 'onderhoud'. Dan betekent dat volgens hem gentherapie, stamceltherapie, stimulatie van het immuunsysteem en andere behandelingen om de patiënt gezond te houden.

De Grey beschrijft veroudering als de levenslange optelsom van verschillende soorten moleculaire en cellulaire schade in het hele lichaam. 'Die schade moeten we regelmatig herstellen, voordat de mate ervan het niveau van een aandoening bereikt.'

In hoeverre de levensverwachting van mensen nog omhoog gaat en hoe snel dat gaat, daar zijn onderzoekers het niet over eens. Nu stijgt de levensverwachting elk jaar nog gemiddeld met drie maanden. De oudste persoon ter wereld werd 122 jaar. Sommige onderzoekers denken echter dat deze trend uiteindelijk stopt door het groeiende aantal mensen met obesitas.

In 2005 bood het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een geldprijs aan van $20,000 aan de moleculair bioloog die kon aantonen dat de ideeën van De Grey volslagen onzin waren. Het MIT schreef de wedstrijd uit naar aanleiding van een groep vooraanstaande wetenschappers die het werk van De Grey pseudowetenschap noemden. De prijs is nooit gewonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden