’Ouder die zijn kind slaat, is niet schuldig’

(Trouw)

Niet gewelddadige ouders maar de samenleving is verantwoordelijk voor kindermishandeling, stelt Sjieka van Rooijen. Ze organiseert de eerste mars tegen kindermishandeling, in Amsterdam.

Wekelijks vindt minstens één kind in Nederland de dood door kindermishandeling, las de Amsterdamse kunstenares Sjieka van Rooijen jaren geleden in een krant. Het was een interview met de inmiddels overleden hoogleraar psychiatrie Andries van Dantzig, die ook voorzitter was van RAAK (reflectie en actiegroep aanpak kindermishandeling).

Dat artikel zorgde voor een omslag in het leven van de gepassioneerde kunstenares. Van Rooijen: „Het sloeg in als een bom. Ik dacht: waarom zie ik die kinderen niet? Natuurlijk hoorde ik wel eens verhalen over kindermishandeling. Ik dacht dat het incidenten waren, maar ik besefte ineens dat het structureel was.”

Ze las alles over kindermishandeling, legde een dossier aan en besloot dat ze een missie had: het taboe rond kindermishandeling doorbreken.

Dankzij haar particuliere inzet zullen vandaag – op Wereld Kinderdag Tegen Geweld – vele honderden kinderen, jongeren, leerkrachten en ouders naar het Amsterdamse Museumplein trekken voor de eerste ’estafettemars tegen kindermishandeling’. Ze zullen daar met lichtjes in de hand zonnestralen verbeelden. „Als symbool voor alle kinderen die in de anonimiteit geboren worden en zonder stem geruisloos verdwijnen”, legt Van Rooijen uit.

Ze vindt minister André Rouvoet (ChristenUnie, jeugd en gezin) en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen aan haar zijde, net als verschillende artiesten en organisaties. Volgend jaar neemt Rotterdam het stokje over, hoopt Van Rooijen. Het jaar daarop een andere stad, totdat ieder weet waar 19 november voor staat.

Haar Stichting Estafettemars Tegen Kindermishandeling (STEK) vecht voor de rechten van het kind en tegen de schending daarvan. „We willen vooral de kinderen informeren over kindermishandeling. Kinderen zijn de toekomstige ouders. Die hebben recht op informatie, die moeten weten dat een volwassene een kind niet mag mishandelen. Dat werkt preventief.”

Scholen moeten standaard aandacht besteden aan kindermishandeling en het bespreekbaar maken, zegt Van Rooijen. Er rust nu een groot taboe op, merkt ze in gesprekken met leerkrachten. „In elke klas zitten gemiddeld twee slachtoffers van kindermishandeling. Daarover moet gepraat worden, zo kunnen kinderen elkaar helpen. Leden van een ouderraad op school zouden met z’n allen voor opvang kunnen zorgen, als ze weten dat er een kind bij hen op school thuis niet terechtkan. We moeten niet wachten op instanties als Bureau Jeugdzorg – die hebben problemen genoeg.”

Ouders die hun kind mishandelen, weten niet beter, zegt Van Rooijen. „Vaak zijn ze zelf slachtoffer geweest. Je kan ze niet als schuldige aanwijzen. De schuldigen zijn wij met z’n allen, het gebeurt in onze maatschappij, omdat wij dit taboe in stand houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden