OpinieBouwen

Ouder-Amstel offert groen veel te makkelijk voor meer huizen

Met de grootse bouwplannen trekt Ouder-Amstel zich niets aan van geluidsoverlast of het belang van groen, schrijven Leo Douw en Cees van Broekhuijsen, namens de besturen van de tuinparken in Ouder-Amstel.

De bouwplannen van Ouder-Amstel voor de ‘Nieuwe Kern’ (Trouw, 23 oktober) zijn een schoolvoorbeeld van een achterhaalde en verkeerd gerichte ­ambitie. Zo snel mogelijk en zoveel ­mogelijk woningen bouwen is het uitgangspunt van het gemeentebestuur. De kwaliteit van de leefomgeving is daaraan ondergeschikt.

Minderen doet Ouder-Amstel alleen onder dwang van sociale actie en ­belemmerende regelgeving. Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk de ecologisch hoogwaardige tuinparken (‘volkstuintjes’) en het golfterrein van de AOC in het plangebied van de Nieuwe Kern worden opgegeven ten gunste van woningbouw. De omvangrijke tuinparken worden zonder mankeren volgebouwd, tenzij regelgeving dat verbiedt. Eigenlijk wil Ouder-Amstel ­woningbouw op het hele gebied van de tuinparken, maar omdat een deel ervan pal onder de Buitenveldertse Baan (de Bulderbaan) ligt, is dat vanwege de ­geluidsoverlast verboden.

Groen moet maatgevend zijn

De rest van de tuinparken ligt in de aangrenzende strook. Daar is de ­geluidsoverlast nauwelijks minder, en woningbouw is er omstreden. Maar de gemeente plant er woningen voor tienduizend mensen. De biodiversiteit, de recreatiemogelijkheden en het natuurlijke waterbeheer van de tuinparken en het naburige golfterrein worden dus opgeofferd aan de dwangmatige bouw.

Het is een onjuiste bewering dat het grootste deel van deze vier tuinparken behouden blijft als de plannen doorgaan. Op de iets langere termijn is het nog steeds de bedoeling om het grootste deel vol te bouwen.

Amsterdam doet er als grootste grondeigenaar in dit gebied alles aan om deze plannen door te zetten. Zelfs de aarzeling over wonen onder de Bulderbaan is losgelaten. Kennelijk is de aandrang om te bouwen in onbeschermde gebieden buiten de stad te groot geworden. Zo is een internationaal busstation geruisloos verplaatst van het Amstelstation naar Station Duivendrecht. En binnen de ring is het ene hotel na het andere verrezen op het grondgebied van de gemeente Ouder-Amstel. En dan doet Amsterdam nu van harte mee om woningbouw in de (nu nog helemaal groene!) Nieuwe Kern te realiseren.

We zijn niet tegen woningbouw. Huizen zijn keihard nodig. Maar groen is net zo hard nodig, zoals pijnlijk blijkt uit de stikstofproblematiek. Het ­behoud van het bestaande groen moet maatgevend zijn in plaats van aanvullend.

Lees ook:

Dwergdorp Ouder-Amstel gaat verdubbelen, hoe wil het dat doen tijdens de stikstofcrisis?

Ouder-Amstel is de gemeente die het hardste gaat groeien van heel Nederland. Het inwoneraantal gaat tot 2035 zelfs verdubbelen. Dat levert een enorme bouwopgave op, de stikstofcrisis komt bepaald niet gelegen. Op pad met de wethouder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden