Oude vuilstortplaats krijgt een jas van zonnefolie

In het Gelderse Brummen wordt deze ochtend taart aangesneden. Na jaren van inspanning gaat een innovatieve proef van start voor het opwekken van zonnestroom. Niet met zonnepanelen, maar met flexibel folie dat elektriciteit genereert. De locatie: een voormalige stortplaats. Zonnefolie op de grond kan twee vliegen in een klap slaan.

Burgercoöperatie BrummenEnergie wilde op het braakliggende stuk grond eigenlijk een constructie met zonnepanelen neerzetten. Maar de stortgrond was instabiel. En de boel gaat nog verder inklinken. Op zoek naar alternatieven stuitte BrummenEnergie met de landelijke partner Solar Green Point op een innovatieve 'dunne film'. Deze folie rolt van de band in de fabriek van HyET Solar in Arnhem.

Zo'n 4000 m2 grond is geëgaliseerd en afgedekt met stroken van de uitrolbare zonnecellen. De folie heeft nu een opwekvermogen van 5 kilowattpiek (kWp). Dat is nog heel weinig, voldoende voor één fors huishouden. Maar als de proef succesvol is, zegt bestuurslid Els Holsappel van BrummenEnergie, dan wordt bijna de hele stortlocatie in een zonnejasje gestoken. Dat resulteert in 4,2 MWp, goed voor ongeveer 1.300 huishoudens.

De provincie Gelderland financierde de proef, een club regionale partners betaalde mee. De zonnedeken zorgt er direct voor dat Stort Doonweg aan de wetgeving voldoet: stortplaatsen moeten waterdicht worden afgedekt.

De proef die vandaag begint duurt twee jaar. De verwachtingen zijn hooggespannen, zegt Holsappel. De praktijk moet uitwijzen of de zonnefolie genoeg stroom opwekt. "En de locatie ligt naast het bos", zegt Holsappel. "Er lopen daar hertjes rond, dus we moeten ook afwachten of die er niet aan knabbelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden