Oude VIP-Dakota doet het weer

Prins Bernhard, prins Willem-Alexander en Pieter van Vollenhoven zijn vrijdag 13 november op Schiphol-oost aanwezig bij de inwijding van de gerestaureerde Dakota DC-3 PH-PBA. Het ruim vijftig jaar oude toestel is helemaal opgeknapt en voldoet ook aan de veiligheidseisen van deze tijd.

De PH-PBA werd in 1947 in dienst gesteld als eerste regeringsvliegtuig van Nederland. Het Amerikaanse toestel was met instemming van generaal Dwight D. Eisenhower aan prins Bernhard ter beschikking gesteld. De Dakota werd omgebouwd tot een VIP-vliegtuig dat bestemd was voor leden van het Koninklijk Huis en regeringsfunctionarissen.

In de periode dat de Dakota dienst deed als regeringsvliegtuig, hanteerde Bernhard vele malen de stuurknuppel. Van 1960 tot 1975 heeft de PH-PBA dienst gedaan als meetvliegtuig van de Rijksluchtvaartdienst voor controle op navigatie- en landingsapparatuur op vliegvelden. Na de laatste vlucht op 23 juni 1975 werd de PH-PBA overgedragen aan het Aviodome op Schiphol en daar vervolgens tentoongesteld. Na een lange tijd aan de grond werd het toestel verkocht aan de Stichting Prins Bernhard Alpha, die het restaureerde en weer luchtwaardig maakte.

Die hele operatie begon in februari 1996 bij Atlantic Aero-engineering te Coventry, Engeland. Het werk kon worden gerealiseerd dankzij een groot aantal financiële bijdragen van zowel overheid als bedrijfsleven en particulieren.

De Dutch Dakota Association zal nu zorgdragen voor de historische vliegmachine. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden