Oude vaders

Ruim na je vijftigste nog vader worden? Een aanrader, vinden oude Britse rockers.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Rolling Stone Ron Wood, 68 alweer, wordt komende zomer weer vader. Van een tweeling, nota bene. Niets geks hoor, in de Britse rockwereld. Rod Stewart, drie jaar geleden getuige bij Rons huwelijk met de aanstaande moeder, de 37-jarige Sally Humphreys, kreeg op zijn 66ste nog een zoon. Het schijnt dat hij Ron heeft overgehaald; Sally vertelde vorig jaar zomer aan een tabloid dat ze graag kinderen wilde. "Ron kent veel mannen die op latere leeftijd vader zijn geworden en zij raden het hem allemaal aan. Het houd je jong, zeggen ze."

Eén van die mannen moet Mick Jagger geweest zijn. Hij was 55 toen zoon Lucas geboren werd. En wie weet sprak Ron met zijn vriend Paul McCartney, die 61 was toen zijn jongste ter wereld kwam. Voormalig Stonescollega Bill Wyman was 63 jaar, David Bowie 53. Tja, die oude rockers hebben nu eenmaal een nauwelijks tanende sexappeal. En hun jonge vrouwen willen op een gegeven moment natuurlijk kinderen.

Er wordt nogal eens gezucht en gesomberd over dat late vaderschap. Want het is toch niet leuk als pa een tachtiger is als zoonlief voor het eerst een biertje met hem mag gaan drinken? Toch, in het geval van rocksterren, zou het ook een voordeel kunnen zijn. Wellicht is de tweeling Wood straks beter af dan hun veel oudere halfbroers en -zus. Rons eerste, Jesse, werd in 1976 geboren. De relatie met moeder Krissy duurde niet lang, twee jaar later werd halfzus Leah geboren. Haar moeder Jo had al een zoon, Jamie, die door Ron werd geadopteerd en vijf jaar later werd Tyrone geboren.

Het ging er in die tijd wild aan toe in huize Wood (of wat daarvoor moest doorgaan), onthulde Jo twee jaar geleden in een boek. Het jonge gezin zwierf tussen Londen, Los Angeles en New York, ze hadden drank en drugs - héél véél drank en drugs - en bij tijd en wijle vergaten Ron en Jo dat er ook nog vier kinderen waren. Later probeerde Jo meer verantwoordelijkheid te nemen. Toen ze er op een goede dag achter kwam dat de inmiddels 16-jarige Tyrone was opgelicht bij het kopen van marihuana, besloot ze zelf de drugs voor hem te kopen. En ze deed er ook een beetje cocaïne bij, want: "Ik had liever dat hij experimenteerde in een veilige omgeving, dan in een of andere schimmige kroeg."

Nee, dan Rons huidige vrouw Sally. Ze is theaterproducent, houdt van koken, backgammon en tv-series. Het stel is vaak thuis in de chique Londense wijk Holland Park. Ron heeft, volgens vrienden, voor het eerst sinds zijn kindertijd weer een normaal slaapritme en hij eet complete maaltijden, ook al een gewoonte waarvan hij een dikke vijftig jaar geleden afscheid nam.

De tweeling zal dus in een stabiele omgeving opgroeien. Het is ook gezellig voor ze dat Ron al negen kleinkinderen heeft.

In die Britse rockdynastieën moet je het generatieconcept een beetje vergeten. Dat doen de kinderen van die oude rockers zelf ook. Jade Jagger, dochter van Mick, kreeg op haar 42ste haar derde kind. Haar oudste dochter Assisi, toen 21, was tegelijkertijd zwanger. Mick werd in 2014 dus opa én overgrootvader - er zat nog geen maand tussen.

De oude rockers lijken, zo in de herfst van hun leven, steeds meer in hun vaderrol te groeien. Toen Rod Stewart onlangs te gast was in Collegetour, vertelde hij vol warmte over zijn 8 kinderen, die in leeftijd variëren van 4 tot 52 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden