'Oude' tv-vrouwen pikken het niet

„Vrouwen op televisie moeten mooie benen hebben, terwijl mannen eruit kunnen zien als het achtereind van een varken.” Zo bekritiseerde de Britse actrice Joanna Lumley, bekend van haar rol als de aan plastische chirurgie verslaafde Patsy in ’Absolutely Fabulous’, ooit de leeftijdsdiscriminatie tegen vrouwen binnen de televisiewereld.

Vele bekende presentatrices stelden de kwestie de afgelopen jaren aan de orde. Voor de 59-jarige voormalige nieuwslezer Selina Scott, ooit de Golden Girl van de BBC, is de maat vol. Nadat de zoveelste BBC-presentatrice van middelbare leeftijd plaats leek te moeten maken voor een veel jongere collega, zoals ook haarzelf was overkomen, besloot ze een dossier samen te stellen. Zij beschuldigde de BBC – ’waarschijnlijk de belangrijkste opiniemaker en sociale scheidsrechter in Groot-Brittannië’ – deze week van ’schaamteloze en soms kwaadaardig seksisme en leeftijdsdiscriminatie tegen vrouwen’. Zij eist nu dat de BBC een onderzoek instelt.

Bij het opstellen van haar rapport kreeg Scott de hulp van Equal Justice, een juridische instelling, en Age Concern, een liefdadigheidsorganisatie voor ouderen. Deze laatste instantie deed in 1998 zelf al eens een onderzoek. Toen bleek dat oudere vrouwen in BBC-programma’s veruit in de minderheid waren vergeleken bij het aantal oudere mannen: 28 procent versus 72 procent.

Sindsdien is er niets veranderd, stelt Scott; het is alleen maar erger geworden. De BBC blijft het hartgrondig ontkennen, maar de beschuldigingen dat de nationale omroep vrouwelijke presentatoren van het scherm weert zodra ze de vijftig zijn gepasseerd, blijven de televisiezender hardnekkig achtervolgen.

In 2007 regende het klachten toen de populaire nieuwslezeres Moira Stuart op 55-jarige leeftijd na 34 jaar bij de BBC werd ontslagen. Vorig jaar laadde de omroep opnieuw de verdenking op zich toen de 66-jarige Arlene Phillips als jurylid van het populaire programma ’Strictly Come Dancing’ werd vervangen door een dertigjarige zangeres. Haar mannelijke medejuryleden van 65, 53 en 44 hielden hun baantje, net als presentator Bruce Forsyth (82). Die gaf deze week toe dat de leeftijdsdiscriminatie van vrouwen op tv ’verschikkelijk’ is.

Naar verluidt zou de BBC in de afgelopen twee jaar met twaalf presentatrices die hun werkgever van discriminatie betichtten tot een schikking zijn gekomen. Voor Miriam O’Reilly (53), die eerder dit jaar werd ontslagen als gezicht van het programma ’Country File’, is dat niet genoeg. Zij sleept de BBC voor de rechter. „De BBC moet nu eens gaan luisteren. Wij zijn een uitstervend ras. Geen vrouw op televisie is na haar 45ste nog veilig”, zei zij in een kranteninterview.

Daily Mail-columniste Jan Moir kan maar weinig begrip opbrengen voor haar collega’s bij de televisie. „Er zijn veel vrouwen wier lot sympathie en steun verdient. Ik weet niet zeker of een snaterend gezelschap van zeer goed betaalde mediapoezen, ontsteld dat zij en hun 15 minuten van faam voorbij lijken te zijn, daar ook toe behoren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden