'Oude tbs-zaak kan niet over'

PERDIEP RAMESAR

Pogingen van het Openbaar Ministerie (OM) om oude tbs-zaken waarbij een onbevoegd psychiater als adviseur was betrokken opnieuw voor de rechter te brengen, zullen niet baten. "De wet maakt het onmogelijk", zegt advocaat en tbs-deskundige Evert van der Meer van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

Deze krant meldde gisteren dat een onbevoegd psychiater de afgelopen jaren in tientallen zaken advies heeft uitgebracht. Het OM wil die zaken nu opnieuw voor de rechter brengen. "Maar een vonnis van een rechter die een tbs-maatregel heeft verlengd is onherroepelijk", zegt Van der Meer. "Zolang de rechter gewoon bevoegd is, is het vonnis definitief. De cliënten en hun advocaten moeten wachten tot de rechter zich weer over een verlening van de tbs moet buigen. Dat kan één of twee jaar zijn."

De psychiater had verlengingsadviezen ondertekend, terwijl hij niet meer als psychiater geregistreerd stond. De man die nu bij GGZ Eindhoven werkt, was onbevoegd, omdat zijn registratie als psychiater tijdens zijn dienstverband bij de Nijmeegse Pompestichting in 2008 was verlopen en hij die niet had verlengd. De man staat nog wel geregistreerd als arts en psychotherapeut.

De enige mogelijkheid om de tbs-verlenging opnieuw voor de rechter te brengen is door in hoger beroep te gaan, zegt Van der Meer. Maar dat gaat voor de grote meerderheid van de gevallen niet op: de beroepstermijn is daar al verstreken. Binnen twee weken na de 'betekening van een vonnis' kan hoger beroep worden aangetekend. Dat hoeft niet de datum van de uitspraak te zijn, maar kan ook zijn wanneer de beoordeling aan de veroordeelde is verstrekt.

De Pompestichting geeft geen commentaar. De man zelf is niet bereikbaar voor een reactie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden