Oude steden trekken jonge mensen

Mensen rusten uit op het Vrijthof in Maastricht, een van de oudste steden van Nederland.Beeld anp

Monumentale steden zijn populair. De bevolking is jong en hoogopgeleid, maar je hebt er ook de beste restaurants, de meeste klassieke concerten en een overdaad aan monumentale bomen. Ouderwets genieten in oude steden dus. Maar welke steden springen eruit?

Klassieke, eeuwenoude panden, schijnbaar onaangetast door de tand des tijds. Hou toch op, Willie Wartaal heeft een broertje dood aan die oude meuk en daar komt de rapper van de Jeugd van Tegenwoordig al jaren eerlijk voor uit. Geef Olivier Locadia, zoals hij eigenlijk heet, maar een Vinex- of nieuwbouwwijk. "Ik hou van nieuwbouw. Als je je huis opruimt, is het ook echt schoon." Maar op veel andere mensen oefenen monumentale gebouwen wél een grote aantrekkingskracht uit, ook op jongeren. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten, die vandaag gepresenteerd wordt door het gelijknamige onderzoeksbureau.

Het monumentale stadscentrum van Amsterdam. Oude gebouwen zijn rood, nieuwe gebouwen blauw.Beeld Waag Society

De oude monumentale stad is in trek, is de conclusie van de Atlas. De huizenprijs stijgt er, zie je terug in de grafieken. In de Atlas voor Gemeenten worden de vijftig grootste gemeenten van Nederland onder de loep gelegd. Daarbij wordt gelet op de inwoners, werkgelegenheid en armoede, maar ook de aantrekkingskracht van oude steden is in kaart gebracht.

Waarin die aantrekkingskracht precies schuilt? Niet alleen in karakteristieke panden met een rijke geschiedenis, al zetten die wel de toon. Ben je benieuwd hoe oud de panden in je eigen woonplaats precies zijn, dan kun je bijvoorbeeld door deze kaart struinen van onderzoeksplatform de Waag Society, waarop van alle panden is aangegeven hoe oud ze zijn.

Meeste klassieke concerten
Niet alleen oude stenen blijken aantrekkelijk. Charme gaat ook uit van de minstens zo oude geneugten des levens: muziek en toneel, historisch groen en exquise keukens. Ouderwets genieten, zogezegd.

Wie bijvoorbeeld van klassieke concerten houdt, hoeft niet per se naar het hoofdstedelijke Concertgebouw. In Amsterdam worden wel verreweg de meeste klassieke concerten gegeven, maar Dordrecht en Velsen zijn een goede tweede en derde met jaarlijks ruim 1100 concerten per 1000 inwoners.

Haute cuisine
Ben je op zoek naar het culinaire neusje van de zalm, dan kun je het beste terecht in Maastricht, dat op het gebied van haute cuisine met kop en schouders uitsteekt boven alle andere monumentale steden. De onderzoekers kwamen tot die slotsom door alle gemeenten te beoordelen met een cijfer, gebaseerd op beoordelingen van de rapporteurs van de Michelingids en restaurantgids Lekker.

Wie liever flaneert in de schaduw van monumentale bomen, kan terecht in Roosendaal. Overigens hebben verschillende gemeenten hun bomen zorgvuldig in kaart gebracht. Inwoners van Amsterdam en Utrecht kunnen bijvoorbeeld precies zien hoe oud de boom voor hun huis is en wat voor soort boom dat precies is. Ook gemeenten als Arnhem, Heemstede en Roosendaal hebben hun monumentaal groen in kaart gebracht.

En Willie Wartaal? Die zie je vast nog wel eens langskomen in Amsterdam, Haarlem of Nijmegen, waar relatief de meeste popconcerten plaatsvinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden