Oude spullen van de Oranjes onder de hamer

Een porseleinen kopje waar de lipafdruk van Juliana ooit op heeft gestaan en de kledingkast waar misschien wel jurkjes van Beatrix in hebben gehangen. Deze, en meer dan 10.000 andere stukken uit de nalatenschap van koningin Juliana zijn vanaf vandaag te bezichtigen in veilinghuis Sotheby's in Amsterdam. Volgende week krijgt iedereen de kans om de oude spullen van de Oranjes te bemachtigen; dan gaan ze onder de hamer.

¿Kijk, met deze borstel heeft koningin Emma haar haar nog gedaan¿, vertelt Jacob Roosjen enthousiast. De expert Europees zilver noemt de toiletset een ware topper uit de koninklijke verzameling. Op de veiling moet het zo'n 3000 tot 6000 euro opbrengen.

Hoeveel de zilveren kammen, borstels, spiegels en de poederdoos - het pronkstuk van de toiletcollectie - ooit gekost hebben, durft Roosjen niet te zeggen. ¿Het was in de negentiende eeuw ook al duur. Maar dat een echte majesteit het heeft gebruikt, verhoogt de waarde natuurlijk.¿

Een ander pronkstuk waarvan wordt gehoopt dat het veel opbrengt, is een achttiende eeuws theeservies van verguld zilver uit China. De geschatte opbrengst ligt op 30.000 tot 50.000 euro. De kopjes zijn kleiner dan de grote mokken waar nu thee in wordt geschonken omdat thee vroeger een stuk duurder was dan tegenwoordig en er dus zuinig gedronken moest worden.

Op sommige objecten staat een etiket, brandmerk of stempel waarop te herleiden is uit welke van de zeven koninklijke paleizen in Nederland ze komen. De meeste komen uit Paleis Soestdijk, de rest komt van de zolders van de andere paleizen. Er zit ook veel bij dat niet van Juliana is geweest. De waarde van de spullen is onder meer afhankelijk van wat erover bekend is.

Tussen de schilderijen, meubels en het servies van duizenden euro's staan ook versleten kastjes van een paar tientjes. Maar wie wil er nou een simpele kledingkast die je bijna niet open krijgt door slijtage? ¿Ik¿, glundert meubelspecialist Anne-Sophie van Leeuwen. De deur klemt en er missen wat onderdelen, maar volgens Van Leeuwen valt dat best te restaureren. ¿Het is een prachtige kast die bovendien van koningin Anna Paulowna is geweest.¿ Naast de vele kasten laat de meubelspecialist ook een paar kleine hebbedingetjes zien. ¿Dit is het badkuipje waar Wilhelmina nog in is gewassen, en hier heb ik een oude melkkan van Emma.¿

De opbrengst gaat voor de helft naar het Rode Kruis. Dat hebben de vier erfgenamen bepaald. De vier dochters van Juliana mochten ook ieder een goed doel kiezen voor de tweede helft. Koningin Beatrix koos het Prinses Beatrix Fonds, prinses Irene het Natuurcollege, prinses Margriet het Rode Kruis en prinses Christina het Prinses Christina Concours. De hele verzameling moet tussen de 1,5 en 2 miljoen euro opbrengen.

Duurste veilingstukken kosten 40.000 tot 60.000 euro

Een van de duurste stukken uit de nalatenschap van koningin Juliana is een zeldzaam porseleinen servies uit eind achttiende of begin negentiende eeuw. De richtprijs voor het lot is 40.000 tot 60.000 euro. Willem III gaf het servies in 1881 cadeau aan koningin Emma. Zij verzocht het in 1896 naar Paleis Noordeinde te brengen. In de twintigste eeuw werd een deel ervan in een vitrinekast van de dinerkamer in Paleis Lange Voorhout gezet.

Een tweede topstuk, geschatte opbrengst 40.000 tot 60.000 euro, is een zilveren medaillon uit 1516 of 1517. In het midden is een verguld zilveren figuur aangebracht, waarvan wordt gedacht dat het de heilige Adrianus van Hilvarenbeek is. Na het porseleinen servies en het medaillon zou het Chinese theeservies het meeste moeten opbrengen: zo'n 30.000 tot 50.000 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden