Oude pakhuizen in brand in Brooklyn

(Novum/AP) - Een uitslaande brand in New York heeft dinsdag een complex van zeven historische pakhuizen in de as gelegd. De enorme rookwolk die boven de wijk Brooklyn hing bracht herinneringen boven aan de aanslag op het World Trade Center, bijna vijf jaar geleden. Woensdagochtend was de brandweer nog steeds aan het blussen.

Kort nadat de muren van een van de aan het water gelegen pakhuizen waren ingestort, zei de brandweer er vanuit te gaan dat de brand is aangestoken. Aanwijzingen daarvoor zijn dat alle gebouwen tegelijk in lichterlaaie stonden toen de brandweer arriveerde en dat de brand 's morgens vroeg was uitgebroken, zei brandweerchef Nicholas Scoppetta.

De brandweer, die met meer dan vierhonderd man present was, hield van drie kanten omringende panden nat, terwijl vijf blusboten water uit de East River op de vlammen spoten - een techniek die bekend staat als surround and drown (omsingelen en verdrinken). Veertien brandweerlieden liepen lichte verwondingen op, maar verder vielen er voor zover bekend geen slachtoffers en evacuaties waren niet nodig.

De eigenaar van de pakhuizen, Joshua Guttman, was niet voor commentaar bereikbaar. In 2004 verscheen in de Village Voice een artikel over Guttman waarin werd gezegd dat hij een aanvraag had ingediend om een ander leegstaand pand in Brooklyn dat hij bezat, te mogen afbreken. Toen een commissie aanbeval het verzoek af te wijzen trok hij het in. Een week later brandde het gebouw af en hoewel er brandstichting werd vermoed werd niemand opgepakt, aldus de krant.

De verwoeste pakhuizen aan West Street, tussen Quaystreet en Nobelstreet, stonden officieel leeg. Of er misschien zwervers in verbleven was onduidelijk. Het complex maakt deel uit van een historisch kadegebied dat grotendeels is bestemd voor nieuwbouw van hoge woonflats. Maar de brand legde ook een deel van de voormalige Greenpoint Terminal Market in de as, die was voorgedragen voor de status van monument en waar eind 19e eeuw onder meer de grootste touwfabriek van de wereld was gevestigd.

De vorige grote brand in New York, de aanslag op het WTC niet meegerekend, was die van 1995 in het St. George Hotel in Brooklyn, zei stadshistoricus John Mulligan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden