Oude Nederlanders

HEERE HEERESMA JR.

Ik had me voorgenomen geen woord vuil te maken aan het hypocrietenpartijtje Denk; daar vind ik ze niet gevaarlijk genoeg voor. Bovendien had ik geen zin om mee te huilen met de modieuze wolven in het bos, zoals dat bijvoorbeeld, aan de andere kant van het politieke spectrum, rond Geert Wilders gebeurt. Maar nu is Denk voor mij, als verre familie van Jan Pieterszoon Coen, met het programmapunt om Nederlandse straten, bruggen en tunnels te 'dekoloniseren' te ver gegaan.

De vergelijking tussen de PVV en Denk is geheel op zijn plaats. Zoals de Partij voor de Vrijheid niets met vrijheid te maken heeft, zo heeft Denk niets met denken te maken. Net als de PVV, mikt Denk op een rancuneus electoraat dat zich als slachtoffer van een fictieve elite ziet. Denk wil opkomen voor 'nieuwe Nederlanders', want die zouden het erg zwaar hebben. "Minderheden in Nederland eisen dezelfde rechten als de autochtone meerderheid," zei Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu in een interview met NRC. "De tijd dat we kruimels toegeschoven kregen, is voorbij." Alsof Nederland een apartheidsstaat is. Het is net zo krankjorum als de bewering van de PVV dat Nederland 'geïslamiseerd' wordt.

Er zijn wel verschillen tussen Wilders (ik heb het over Wilders en niet over de PVV, want Wilders is de PVV) en Denk. Zo vind ik het de-islamiseringsprogramma van Wilders wél gevaarlijk. Daarentegen heb ik Wilders nooit een genocide horen downplayen, maar Denk wel. Over slachtoffers gesproken, Denk heeft tot dusver één concreet slachtoffer gemaakt: de diep tragische Sylvana Simons, die zich uit domheid en ijdelheid met Denk heeft geëncanailleerd. Met haar gedraai over het Denk-standpunt inzake de Armeense genocide, heeft ze zich voorgoed onmogelijk gemaakt.

De Denk-voormannen Kuzu en Selçuk Öztürk zijn er natuurlijk in de eerste plaats voor de 'nieuwe Nederlanders', maar ze zijn nog zeer betrokken bij hun geboorteland Turkije. Dat blijkt uit hun opstelling inzake de Armeense genocide, de Turkse kliklijn en de affaire-Ebru Umar. En dan is er nog die vervelende foto waarop we Kuzu op een pro-Erdoganbetoging zien staan met een arm om een jonge Turk die de Grijze Wolvengroet brengt. Het is alsof je Wilders in een bierkelder zou zien staan met een arm om een neo-nazi die de Hitlergroet brengt en het zegt iets over de kringen waarin Kuzu zich kennelijk graag beweegt. Dit is dus de man die wil dat Nederland 'gedekoloniseerd' wordt. Zou het dan niet terecht zijn om van hem te vragen er bij Turkije op aan te dringen de namen van de Fatih Sultan Mehmetbrug en de Yavuz Sultan Selimbrug te wijzigen? Deze bruggen over de Bosporus zijn vernoemd naar respectievelijk de Turkse kolonisator van de Balkan en de Turkse kolonisator van het Midden-Oosten en Egypte. Misschien zouden ze hernoemd kunnen worden in de Hrant Dinkbrug en de Can Dündarbrug naar respectievelijk de vermoorde hoofdredacteur van het Armeens-Turkse weekblad Agos en de bijna vermoorde ex-hoofdredacteur van het Turkse dagblad Cumhuriyet.

Loyaliteit is een gevoelig punt voor Denk. "Ik hou van Nederland, ja!" riep Öztürk tegen GrBvK-Tweede Kamerlid Louis Bontes tijdens het debat over de defensiebegroting. Dat wil ik wel geloven. Maar houdt hij ook van Nederlanders, in het bijzonder van 'oude Nederlanders'? Ik hoop het voor hem, want ze vormen de overgrote meerderheid in dit land. Wen er maar aan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden