Oude nazitribune verbrokkelt, tenzij overheid betaalt

De Zeppelintribune in het Duitse Neurenberg waar Hitler zijn toespraken hield en de nazi's partijdagen hielden. Beeld AFP
De Zeppelintribune in het Duitse Neurenberg waar Hitler zijn toespraken hield en de nazi's partijdagen hielden.Beeld AFP

Propagandafilm Triumph des Willens werd er gefilmd en nazikopstukken werden er berecht: Neurenberg. De gebouwen op het voormalige nazi-partijdagterrein in deze stad raken in verval, maar het gemeentebestuur van Neurenberg wil het omstreden erfgoed graag onderhouden. Met overheidsgeld.

Mitzi Pepers

Dat plan valt niet bij iedereen in goede aarde, veel bewoners vinden het misplaatst dat er belastinggeld gaat naar de beladen bouwwerken. Ieder jaar komen 250.000 bezoekers de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog bekijken. Daarmee is het een belangrijke inkomstenbron voor de stad Neurenberg, die de gemeente graag wil behouden voor de toekomst.

Tijdens een forum met de uitdagende naam 'Behouden, voor wat?' bespraken verschillende deskundigen en inwoners de toekomst van het voormalige nazi-partijdagterrein (Reichsparteitagsgelände). Sommige inwoners uitten hun ongenoegen over het plan van de dure renovatie. Maar volgens de burgemeester van Neurenburg moet elke generatie op een bepaalde manier om leren gaan met de nazihistorie.

Dramatiek
Wetenschapper Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam is het daar mee eens. "Het zou raar zijn als de overheid geen geld uitgeeft aan Neurenberg en het laat vervallen. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis, maar Duitsland gaat er heel goed mee om. Er is veel geld beschikbaar om de juiste educatie te bieden en onderzoek te doen."

"Er zijn ook opties besproken om juist niets te doen aan het verval, zoals rond de tribune een glazen wand te bouwen en het verval te laten gebeuren. Dat getuigt van dramatiek, ik vind het beter om het in originele staat te restaureren. Het gebied heeft een publieksfunctie, het is een belangrijk deel van de Europese geschiedenis. En dat maakt het een belangrijke discussie", zegt Jürgens.

Jürgens vergelijkt het met de Muur van Mussert in het Nederlandse Lunteren. Dat is een stuk muur waarop Anton Mussert, partijleider van de NSB, zijn partijleden toesprak. Die muur begint, net als Neurenberg, in verval te raken en moet binnen een aantal jaar worden opgeknapt. Maar daar is veel weerstand tegen van oude verzetsmensen en inwoners van het dorp.

De beslissing over die muur ligt inmiddels bij het Rijk. "Het is een te groot onderwerp om daar als gemeente en inwoners over te beslissen. Daarom ligt het nu bij het betreffende ministerie en wij gaan hun adviezen opvolgen", zegt een woordvoerder van gemeente Ede.

Weggummen
Zo'n plek moet een gezicht krijgen vindt Hanco Jürgens. Hij vindt het dan ook logisch als Duitsland en gemeente Neurenberg het voormalig nazigebied gaan onderhouden: "Het nationaal-socialisme heeft nu eenmaal wortel geschoten in Europa. Dat moeten we niet vergeten. Het moet een plek blijven waar mensen kunnen herdenken, met een tentoonstelling en een museum."

De kans dat het een herinneringsoord voor neonazi's zal worden, acht Jürgens klein. "Dat gebeurt in Duitsland eigenlijk nooit met oorlogsmonumenten, want die worden niet door dat soort mensen bezocht. Concentratiekamp Dachau en een opleidingscentrum van SS in Eiffel zijn voorbeelden van andere gerestaureerde en in oude stijl herstelde overblijfselen van de oorlog. We kunnen die geschiedenis gewoon niet weggummen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden