Oude meesters bijeen in Christie’s

Tweeëndertig van de meer dan honderd schilderijen die de erfgename van kunsthandelaar Jacques Goudstikker laat veilen zijn sinds zaterdag te zien in het Amsterdamse filiaal van het veilinghuis Christie’s.

Schilderijen van Jan van Goyen, Jacob en Salomon van Ruysdael, Isaac van Ostade en Thomas de Keyser hangen in Christie’s naast elkaar. Uit het Mauritshuis, het Prinsenhof of het Centraal Museum. Voor het eerst sinds meer dan zestig jaar, en waarschijnlijk ook voor het laatst.

„Het is zeldzaam dat zoveel oude meesters in één keer op de markt komen”, zegt de woordvoerder van het veilinghuis. Toch is het ook die andere naam die de aandacht van de media en het publiek trekt: Jacques Goudstikker, kunsthandelaar te Amsterdam. Soms is het etiket nog te zien op de achterkant van de schilderijen, soms lijkt het verwijderd.

Op zaterdag is het nog rustig bij de tentoonstelling. De meeste bezoekers interesseren zich meer voor de horloges en juwelen die in het midden van de zaal staan opgesteld voor de juwelenveiling van komende woensdag, dan voor de schilderijen. Gisteren meldde het veilinghuis, na de media-aandacht op zaterdag, zeshonderd bezoekers.

De erfgename van Goudstikker, Marei von Saher, maakte op 22 februari bekend meer dan de helft van de collectie te laten veilen. Ze noemde het in de International Herald Tribune ’een moeilijke beslissing’. In een brief aan NRC-Handelsblad schreef ze dat het de Nederlandse regering zelf te verwijten was dat de collectie geveild moest worden; de proceskosten waren na negen jaar in de miljoenen gelopen.

Een deel van de tentoongestelde werken zal op 5 juli in Londen worden geveild, de rest volgt op 14 november in Amsterdam. De schilderijen die op 19 april in New York onder de hamer gaan, zijn verscheept.

Jacques Goudstikker (1897-1940) was een joodse kunsthandelaar, die in de Tweede Wereldoorlog tijdens zijn vlucht voor de nazi’s verongelukte. Zijn bezit werd door de bezetters verhandeld en de geallieerden droegen na de oorlog de schilderijen over aan de Nederlandse autoriteiten. In februari 2006 besloot de Nederlandse staat na een lange rechtszaak de 202 schilderijen terug te geven aan de schoondochter van de kunsthandelaar. De schilderijen werden in november uit de diverse collecties verwijderd en overgedragen aan de erfgename. Vier schilderijen werden door de Nederlandse staat aangekocht van Von Saher, een vijfde werd geschonken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden