Oude Honigfabriek wordt hotspot in nieuwe woonwijk

reportage | Nijmeegs pand hergebruikt

NIJMEGEN - Kick van Hout kon zich geen betere locatie indenken. De nieuwe ketels van de Nijmeegse bierbrouwer staan in de betegelde ruimte waar Honig jarenlang zijn soepen bereidde. "Kan het symbolischer?", lacht Van Hout. "Wij heten al twee jaar Oersoep." De drie glimmende ketels zijn tien keer zo groot als de oude brouwinstallatie die in een garagebox stond. Want Oersoep wil uitbreiden en dat kan in de oude fabriek, die vandaag wordt heropend als tijdelijk bedrijvencomplex.

De 33.000 vierkante meter grote fabriek staat bijna twee jaar leeg, nadat Heinz, sinds dertien jaar eigenaar van Honig, besloot de productie van soep en vermicelli te verplaatsen. De honderd jaar oude deels monumentale gebouwen langs de Waal zouden worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe woonwijk Waalfront. Maar die plannen lopen vertraging op door de crisis. De gemeente Nijmegen en Bouwfonds, beiden voor 50 procent eigenaar, verhuren de fabriekshallen en werkruimtes daarom voor acht jaar aan zo'n twintig jonge bedrijfjes.

Het uitstel van de stadsuitbreiding doet pijn, erkent wethouder Hannie Kunst. "Wij lijden een flink verlies op de grondexploitatie." Nijmegen kocht de afgelopen jaren voor 350 miljoen euro aan grond en staat daarmee tweede op de lijst van gemeenten met forse grondposities die Het Financieele Dagblad gisteren publiceerde.

Dat geld is vooral uitgetrokken voor uitbreiding aan de overkant van de Waal (de Waalsprong), maar ook voor de sanering van het industriegebied tussen de spoorbrug en de nieuwe stadsbrug die vorig jaar in gebruik is genomen. In maart begint de bouw van 550 huur- en koopwoningen. Met de andere geplande 1500 huizen komt het op termijn wel goed, verwacht Kunst, want Nijmegen blijft groeien, alleen duurt het wat langer.

"Vroeger stampte je in acht jaar een nieuwbouwwijk uit de grond. Tegenwoordig gaat dat meer organisch. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Strijp-S in Eindhoven, waar voormalige Philipsfabrieken langzaam worden omgebouwd tot woon- en werkruimtes. We hadden de Honigfabriek meteen kunnen slopen en er een hek omheen kunnen zetten, maar dan creëer je een no-go-area. Nu maken we er een hotspot van. Achteraf kun je zeggen dat we die grond te duur hebben gekocht. Maar we zien ook het voordeel van deze ontwikkeling. De behoefte aan deze ruimtes heeft ons verrast."

Met een lage huur (25 tot 75 euro per vierkante meter) en versoepeling van regels ("met uitzondering van brandveiligheid, gezondheid en constructieve veiligheid") is de Honigfabriek ideaal voor jonge ondernemers. Zoals Marcel Krijger, die met zijn compagnon Vincent van Kempen druk bezig is vijftig kuub zand naar de eerste etage te kruien om het eerste van vijf strandvolleybalvelden aan te leggen. Hun Beachhal, met vloerverwarming, moet straks het hele jaar door overdekt strandplezier bieden aan individuele sporters, schoolklassen en bedrijfsuitjes. "Na jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt raakte ik mijn baan kwijt", vertelt Krijger. "Vincent had een eigen sporthal als grote droom en ik besloot hem te helpen met zijn bedrijfsplan. Nu gaan we kijken of het lukt, nou ja, dat weet ik wel zeker."

Timmerman Jarno Wilbers zette met zijn vrouw Lonneke houtwerkplaats Stadsboom op, waar ze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan helpen een vak te leren. "Na drie hernia's was ik klaar in de bouw", vertelt Willems. "Die jongens begeleiden, dat is hartstikke leuk en zinvol. We gaan hier samenwerken met meubelmaker Samosa, die stageplaatsen kan aanbieden." Op de Bazaar, een vlooienmarkt die sinds eind november elk weekend duizenden bezoekers trekt naar de voormalige verpakkingsruimte van Honig, heeft Stadsboom een mooi plekje gekregen. "Veel ondernemers werken ambachtelijk en er ontstaat meteen samenwerking", constateert Kunst.

De wethouder sluit niet uit dat het Honigcomplex langer dan acht jaar open blijft. "Maar voor de komende acht jaar is alles netjes vastgelegd in contracten en ondernemingsplannen. En we blijven kostenneutraal." Dat is bijzonder, stelt kwartiermaker Arie-Willem Bijl. "Amsterdam heeft tien jaar en tien miljoen euro nodig gehad voor zoiets als dit in de voormalige NDSM-werf. Wij doen het in negen maanden en we zijn kostendekkend."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden