Oude glorie geeft 'Vogels' nieuw elan

SPAKENBURG - Oude tijden herleven bij de IJsselmeervogels. Ooit maakten de meer dan plaatselijk beroemde 'rooien' Jaan, Henk en Bram de Graaf furore in de strijd om de KNVBbeker. Zaterdag debuteerden ze, met veldtrainer Gerrit Vermeer, als ongediplomeerd technisch leiders. Het resultaat was als vanouds: 0-3 winst bij SHO.

Trainer Piet Hamberg, de oud-Ajacied die in zijn eerste jaar anoniem als zevende eindigde en in de lopende competitie met twee punten uit vijf duels stijf onderaan belandde, moest twaalf dagen geleden wijken. Het ontslag van Hamberg, tot aan het eind van dit seizoen contractueel gebonden, is het gevolg van lang opgekropt leed. Dat begon met de tweede seizoenhelft van de vorige competitie, waarin 10 uit 13 een dieptepunt vormde. Er volgde windstilte in de zomer, toen de Vogels de aanvallers Small (slecht werkend met Hamberg) en Veerman (volgens voorzitter Van den Berg kiezend voor de voorwaarden van Spakenburg) zag vertrekken. Voor hen kwam slechts Kwakkel (VVOG) terug.

Echt wankel werd de positie van Hamberg toen het ene verlies na het andere in de competitie zich aftekende: DOVO en Barendrecht kwamen en overwonnen. IJsselmeervogels bakte ze daarna in de altijd beladen erfstrijd tegen Spakenburg bruin door met een 'pik-een-punt-recept' een volkomen kansloze strijd te vechten. Het waren de spelers die een week nadien de deur voor Hamberg dichtsloegen. Aanleiding was de derde thuisnederlaag, 2-5 tegen het lager geklasseerde Sparta Nijkerk. De spelers stuurden via elftalleider Henk de Graaf aan op een gesprek met het bestuur. Op maandag sprak de clubleiding eerst met Hamberg, daarna met de spelers. Het bestuur wikte en vier dagen na het duel met Sparta vloog Hamberg de keien op. De trainer reisde terstond af naar Zwitserland, het land waar hij zelf ooit voetbalde. Om tot zichzelf te komen. Onbereikbaar voor commentaar.

Reactie is er wel van de nieuwbakken voorzitter Arthur van den Berg, ook al zo'n naam uit Vogels' zoete jaren zeventig. De dagen voor Hambergs vertrek polste hij het illustere trio De Graaf. “Graag” zijn zij bereid IJsselmeervogels uit het dal te halen. Vermeer, voorheen B-trainer, leidt de trainingen. Henk de Graaf is elftalleider. Jaan en Bram hebben oog voor de individuele mentale zorg.

Van den Berg over Hamberg: “Je werkt met mensen en ontslag is niet gemakkelijk. Ik had er zelf niet voor gekozen. Ik heb nog geen normale vergadering als voorzitter achter de rug. Ik wist wel van wrijving tussen Hamberg en spelers. Maar de dagen na Sparta Nijkerk bleek de ernst. Het vertrouwen was weg. De oudere spelers voerden dat aan. Voorbeelden? Van de Nooy voetbalt al heel lang slecht en Van der Groep heeft op het punt gestaan naar Huizen te vertrekken. Hamberg was ook jeugd-coordinator. Hij vond dat de jeugd een vast systeem moest spelen. Maar zelf wisselde hij steeds. Hij hing de Ajax-stijl aan, maar was te theoretisch. Hier moet de discipline strak zijn. Er was een zodanige situatie ontstaan dat wij hem niet konden houden. Spijtig, want Hamberg is een plezierig mens. Maar hij toonde begrip.”

IJsselmeervogels heeft niet veel geld te besteden, maak ook niet over voor een nieuwe trainer. De gedachte is, iemand te contracteren die het seizoen kan afmaken. Van den Berg zelf denkt aan Evert de Graaf (ook al oud-speler en voormalig trainer bij DVS'33 en Valleivogels - red.) Morgen wordt met hem gesproken. De nieuwkomer weet zijn missie: de discipline aantrekken, jeugd inpassen en in de middenmoot voetballen. Van den Berg: “In mijn hart denk ik dat we zo kunnen doorgaan. De sfeer is nu ouderwets. Maar dat kunnen we niet verlangen van de mensen die de kar trekken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden