Oude en nieuwe president Argentinië ruziën als tieners

De overdracht van de presidentiële sjerp en staf is in Argentinië aanleiding voor een openbare ruzie tussen de uitgaande president Cristina Fernández de Kirchner en haar verkozen opvolger Mauricio Macri. Morgen vindt de inhuldigingsceremonie plaats. Staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld reizen af naar Buenos Aires om die bij te wonen. Macri zal trouw zweren voor het Congres, zoals de grondwet voorschrijft. En daarna zou de traditionele overdracht moeten plaatsvinden van sjerp en staf door de vertrekkende president. Maar Kirchner voelt niets voor dat feest.

De vertrekkende en de aantredende president ruziën als twee tieners op het schoolplein, als we de berichten in Argentijnse media mogen geloven. De 73-jarige Juan Carlos Pallarol, de goudsmid die voor de aantredende president een staf vervaardigde, verklaarde dat hij door de regering onder druk is gezet om het attribuut niet af te leveren bij Macri. "En anders zou de politie bij me binnenvallen om de staf in beslag te nemen", verklaarde de goudsmid.

In een poging de gemoederen te bedaren en de ceremonie te redden, belde Macri zondagavond persoonlijk met Kirchner. Het telefoongesprek leidde niet tot een oplossing. Integendeel, Kirchner deed verslag van het gesprek op Facebook en beschuldigde Macri ervan haar te hebben uitgescholden. 'Ik ben een vrouw en een weduwe en niet gediend van scheldpartijen', schreef Kirchner. Ook onthulde ze dat Macri haar zou hebben gedreigd met juridische stappen: 'Als ik de sjerp en de staf niet zou overdragen in het paleis, dan zou hij regelen dat het hooggerechtshof ingrijpt', aldus de president. Macri ontkent Kirchner te hebben bedreigd en noemt haar een leugenaar die zijn inhuldiging wil verzieken.

Kirchner heeft het ondertussen druk in de laatste dagen van haar presidentschap. Zo ondertekende ze sinds de door haar partij verloren verkiezingen van 22 november meer dan honderd decreten en benoemde ruim drieduizend politieke vrienden op diverse posten bij de overheid, tot grote woede van de inkomende regering.

Goudsmid Pallarol, die vanwege het herstel van de democratie in 1983 een unieke staf (een bastón) maakte voor elke nieuw gekozen president, vindt de presidentiële ruzie belachelijk. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Wat een kinderachtigheid", zegt hij in dagblad La Nación. "De staf is geen symbool van macht maar van een grote verantwoordelijkheid jegens het Argentijnse volk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden