Oude bekenden terug in nieuw kabinet Frankrijk

parijs – - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft afgelopen weekeinde zijn kabinet omgegooid, in de hoop zijn sterk dalende populariteit weer op te vijzelen voor de presidentsverkiezingen van 2012. Sarkozy had in juni al aangekondigd de regering te willen wijzigen, als de omstreden verhoging van de pensioenleeftijd zou zijn aangenomen.

Premier François Fillon mocht aanblijven, ondanks de vaak geprikkelde verstandhouding tussen hem en Sarkozy. Fillon presenteerde gisteravond een nieuw kabinet, waarin veel oude bekenden terugkeren op nieuwe posten. In een verklaring liet hij weten zich te willen concentreren op versterking van de groei om banen te scheppen, en bevordering van solidariteit en zekerheid voor alle Fransen.

De meest in het oog lopende benoeming is die van oud-premier Alain Juppé tot minister van defensie. Hij maakte ook deel uit van het eerste kabinet van Sarkozy in 2007, maar moest al na een maand aftreden omdat hij niet gekozen werd in het parlement.

De burgemeester van Bordeaux werd in 2004 veroordeeld wegens onregelmatigheden in de partijfinanciering en verkeerde noodgedwongen drie jaar in de politieke rimboe. Juppé volgt Hervé Morin op, die het nieuwe kabinet teleurgesteld bestempelde als een ’campagneteam’ voor de verkiezingen van over twee jaar.

Vertrokken is ook minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner. Hij wordt opgevolgd door Michèle Alliot-Marie, die in het vorige kabinet minister van justitie was en eerder minister van defensie. Christine Lagarde blijft minister van economie en Brice Hortefeux minister van binnenlandse zaken, maar nu ook met immigratiezaken in zijn portefeuille.

De socialistische oppositieleider Martine Aubry hoonde de nieuwe kabinetssamenstelling weg. ’De president komt met dezelfde premier, die hetzelfde beleid zal voeren’, aldus Aubry in een verklaring. Ze stelde dat Sarkozy niet begrijpt dat de Fransen hunkeren naar politieke veranderingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden