Oude bekenden in beeldig Brugge

De Grote Markt, met de 14de-eeuwse Brugse verzetstrijders Jan Breidel en Pieter de Coninck. ( FOTO AUTEUR) Beeld
De Grote Markt, met de 14de-eeuwse Brugse verzetstrijders Jan Breidel en Pieter de Coninck. ( FOTO AUTEUR)

Beelden in het Vlaamse Brugge herinneren aan een verleden dat ook het onze is.

Welke stad is tegelijk zo levendig eigentijds en toch zo historisch monumentaal bewaard gebleven? Jaarlijks doen ruim twee miljoen toeristen zich tegoed aan Brugge’s bekoringen. Aan vijf steigers verdringen ze zich om een tochtje te maken door de stadsgrachten. Vlak voor de schilder Jan van Eyk maken de bomvolle bootjes rechtsomkeert – diens forse standbeeld op de kop van de Spiegelrei belet de doorgang. ’Reien’, zo heten de grachten die Brugge in combinatie met een middeleeuwse uitstraling tot het Venetië van het noorden maken.

Brugge’s beelden wijst de Nederlander op het gemeenschappelijke erfgoed met onze zuiderburen. Het grote standbeeld van schilder Jan van Eyck herinnert aan de tijd dat de Lage Landen nog één waren. De werken van de in 1422 in Brugge overleden oude meester–- hij was zijn tijd met landschappen en portretten ver vooruit – hangen tot in New York. Jammer dat zijn topstuk ’Het Lam Gods’ in Gent is te zien in plaats van in Brugge.

Ook in België zelf is Brugge populair: Vlamingen en vreemden flaneren er gezamenlijk door het rijke roomse leven. De Heilige Bloedkapel uit de 12de eeuw is het oudste gebouw van de stad. Hier wordt, zo wil de overlevering doen geloven, een beetje Heilig Bloed van Jezus Christus bewaard. Elk jaar op Hemelvaartsdag gaat het relikwie in processie door de stad.

De veelheid aan kerken, kapellen, conventen, gewelven en schilderingen is overweldigend. Daarnaast zijn er talrijke stadspoorten en ’gewone’ straten met monumentale huizen van rijke kooplieden, patriciërs en andere notabelen. Bij het Bureau Toerisme zijn wel veertig verschillende georganiseerde thematische wandelingen, rondleidingen en bezoeken aan bezienswaardigheden te regelen.

Hoe ver is de dichter Guido Gezelle (1830-1899) weggezakt in het collectieve literaire geheugen? Zijn standbeeld aan het Guido Gezelleplein, maar ook zijn geboortehuis aan de Rolweg, herinnert aan zijn prachtige oeuvre met zijn meesterlijke gedicht ’Het Schrijverke’. Of het ’Troostliedeke’, voor wie te vroeg een kindje verloor:

God gaf het ons, God nam het ons,

Gods name zij geprezen!

’t Was wel bij ons, ’t ging weg van ons,

’t Was beter in den hemel.

Daar blijft het ons daar wacht het ons,

Daar zien wij ’t eenmaal weder.

Stedentrips, terrassen en uit eten gaan zijn een drie-eenheid. Op alle stoepen prijzen restaurants en eethuisjes hun Vlaamse Stoverij of Zeeuwse mosselen aan. Op de Grote Markt heb je al een compleet menuutje voor 15 euro. Het schitterende plein ligt aan de voet van het tachtig meter hoge historische Belfort. Deze wachttoren met stormklok is ’s avonds fraai verlicht. Midden op de markt staan gezamenlijk in koper vereeuwigd de legendarische 14de eeuwse Brugse verzetstrijders Jan Breidel en Pieter de Coninck, bekend uit Suske en Wiske’s ’De Krimson-crisis’. Ze symboliseren de Vlaamse vrijheidsdrang.

Op het Simon Stevinplein staat Simon Stevin, in 1548 in Brugge geboren. Hij vond de decimale breuken uit, waardoor het rekenen veel makkelijker werd. Hij introduceerde woorden als ’wiskunde’, ’scheikunde’ en ’loodrecht’ in onze taal . Voor prins Maurits vervaardigde hij ingenieuze vestingwerken ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Ook ontwierp hij de zeilwagen, en reed daarmee over het strand van Scheveningen naar Petten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden