Oud-topman justitie Demmink moet toch worden vervolgd

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Voormalig topman Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie moet alsnog worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald.

Redactie

Demmink was tot 1 november vorig jaar de hoogste ambtenaar op het ministerie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd weersproken.

Twee Turkse mannen beweren in 1996 door Demmink in Turkije te zijn misbruikt. Zij eisten bij het hof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie (OM) Demmink toch zou vervolgen voor misbruik van minderjarigen. Het OM besloot eerder om dit niet te doen. Reden daarvoor was dat er volgens justitie uit onderzoek naar Demmink geen 'strafbare feiten' naar voren kwamen.

Het besluit dat het OM verder strafrechtelijk onderzoek moet doen, is dan ook 'een ander besluit dan het OM voor ogen had', zegt een woordvoerster van het OM. "Wij wilden dat de klacht zou worden afgewezen, want er is nooit bewijs gevonden dat hij daadwerkelijk in Turkije is geweest", lichtte ze toe. Justitie gaat bekijken op welke manier meer onderzoek kan worden verricht. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is niet duidelijk.

De advocaat van de Turkse jongens, Adèle van der Plas, reageert heel blij op het besluit dat Demmink vervolgd moet worden. "Na al die jaren worden we nu eindelijk serieus genomen'', zegt ze. "We hadden ook een overload aan bewijs.''

De advocaat van Demmink, Mischa Wladimiroff, schrijft in een reactie dat een strafrechtelijk onderzoek zal 'bevestigen dat Demmink geen blaam treft'. "Dit onderzoek wordt mede gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldigingen met regelmaat opdoemen in de media. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door de rechter-commissaris en heeft betrekking op enkele belangrijke kwesties die dusver onvoldoende belicht zijn gebleven.''

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei in een reactie dat het recht zijn loop moet hebbben. "Het is nu aan het Openbaar Ministerie en de rechter."

Opstelten en zijn voorgangers hadden zich altijd achter Demmink gesteld. Zelfs zijn advocatenkosten zijn door hun departement betaald. Opstelten gaat zich over de betalingen beraden, zei hij.

Hij weersprak dat er sprake is geweest van een doofpot. Telkens zijn geruchten en berichten tegen het licht gehouden door de 'officials' van het ministerie, aldus de bewindsman.

Meer zaken
Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van pedofilie. Dat leidde niet alleen tot een beklagprocedure tegen Demmink, maar in maart staan ook getuigenverhoren op stapel in een civiele procedure bij de rechtbank in Utrecht. Demmink sleepte zelf het AD voor de rechter, vanwege een publicatie. Ook die zaak loopt nog.
De civiele procedure is aangespannen door stichting De Roestige Spijker. Die wil een Amerikaanse documentaire openbaar maken, waarin de gepensioneerde ambtenaar ervan wordt beschuldigd meerdere malen ontucht of seksueel misbruik te hebben gepleegd met minderjarige jongens.

Omdat Demmink de openbaarmaking onrechtvaardig vindt, wil de stichting 'zijn juridische positie bepalen' met de verhoren. Overigens staat de documentaire al op YouTube.

Begin maart staan de eerste verhoren gepland. Het gaat om een Nederlandse man die zegt in Nederland door Demmink te zijn misbruikt. Maar ook om 2 rechercheurs die eind jaren 90 betrokken waren bij een onderzoek naar een jongensbordeel. Uiteindelijk werd alleen de bordeeleigenaar veroordeeld, maar meerdere hooggeplaatste personen zouden het bordeel hebben bezocht. Volgens advocaat Matthijs Kaaks hebben de rechercheurs na afloop van het onderzoek een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen.

Kaaks zegt dat de beklagprocedure waarover het gerechtshof Arnhem zich vandaag uitsprak, strikt juridisch gezien gescheiden is van de civiele zaak. In het strafrecht geldt bovendien een zwaardere bewijslast. "Maar er is duidelijk overlap. De verhoren in Utrecht gaan voor een belangrijk deel over feiten die in Nederland hebben plaatsgevonden, maar deels ook over de zedenmisdrijven die in Turkije zouden zijn gepleegd'', zegt hij.

In de civiele procedure moet een Turkse mensenrechtenadvocaat worden gehoord. Zij diende een klacht in tegen het besluit van het OM in Turkije om af te zien van vervolging van Demmink. "De beslissing van het gerechtshof in Arnhem om Demmink te vervolgen, werpt meteen een ander licht op de diverse andere beschuldigingen, die in de loop der jaren zijn geuit, zoals de smaadzaak die Demmink zelf in Rotterdam heeft aangespannen tegen het AD", zegt Kaaks.

Demmink zelf wil een ton van het AD zien. Hij zegt veel schade te hebben ondervonden door een publicatie in de krant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden