Oud-topambtenaar Demmink eist ton van het AD

AD van 6-10-2012 Beeld
AD van 6-10-2012Beeld

Voormalig secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van veiligheid en justitie eist van het Algemeen Dagblad een schadevergoeding van 100.000 euro.

Voormalig secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van veiligheid en justitie eist van het Algemeen Dagblad een schadevergoeding van 100.000 euro.

Dit zegt Demminks raadsman, Harro Knijff. Het betreft volgens hem immateriële schade die zijn cliënt zou hebben ondervonden van een publicatie in de krant over verondersteld misbruik van minderjarige jongens.

Demmink (65) ging eind vorig jaar met pensioen. Binnen het departement was zijn reputatie vlekkeloos, daarbuiten wordt hij al jaren beschuldigd van seksueel misbruik. Verscheidene oriënterende onderzoeken, onder meer in opdracht van achtereenvolgende justitieministers, leverden geen bewijs van strafbaar handelen op.

Kort voor zijn afscheid van het ministerie beweerden enkele ooggetuigen in het AD dat zij Demmink begin jaren tachtig in Den Haag in gezelschap hebben gezien van een naderhand overleden pooier van minderjarige jongens. De oud-topambtenaar ontkent deze beschuldiging en na zijn afscheid begon hij bij de rechtbank in Rotterdam een bodemprocedure, waarin hij naast rectificatie een schadevergoeding eist van, naar nu blijkt, een ton.

AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink zei eerder dat hij de procedure 'met vertrouwen tegemoetziet'. Met de bodemprocedure reageerde Demmink voor het eerst op de voortdurende beschuldigingen jegens hem. Tijdens zijn dienstverband bij het ministerie zag hij af van juridische acties omdat die zijn functioneren destijds onmogelijk zouden maken.

Het gerechtshof in Arnhem buigt zich inmiddels over een verzoek van advocate Adèle van der Plas om Demmink in een andere zaak alsnog te vervolgen wegens ontucht. De slachtoffers zouden twee inmiddels volwassen Turkse mannen zijn die in de jaren negentig tijdens een dienstreis van Demmink naar Turkije door hem zouden zijn misbruikt. De twee zouden toen dertien en veertien jaar oud zijn geweest.

De procedure in Arnhem is bedoeld om het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolging van Demmink te dwingen. Eerder zag Justitie op grond van de toen bekende feiten hiervoor geen juridisch argument. Demmink heeft altijd gezegd dat hij na 1987 niet in Turkije is geweest. Kort geleden dook echter een brief op van de Turkse Justitie waaruit het tegendeel zou blijken.

Wanneer het hof in Arnhem een beslissing neemt over het verzoek van Van der Plas is onbekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden